Sakset/Fra hofta

I midten av september 2012 ble blant andre den amerikanske ambassadøren i Libya drept da militssoldater stormet det amerikanske konsulatet i Benghazi. Angivelig i protest mot filmen «Innocence of Muslims» som de mener fremstiller islam som kreft. Sinnene sto i kok i den muslimske delen av verden. Det var demonstrasjon og voldsomme sammenstøt. Muslimer var krenket, og som vi alle nå har lært oss; man krenker ikke muslimer ustraffet.

Her hjemme ble det den 21.september arrangert to demonstrasjoner. En fredelig på Youngstorget i regi av Islamsk Råd Norge. Her møtte 3-4- 5-6000 opp (tallene varierer veldig) og en utenfor den amerikanske ambassaden hvor Norges radikale svar på Knoll og Tott Arfan Bhatti og Ubaydullah Hussain gikk i spissen for om lag 100 muslimer som mente verden trengte en ny Osama bin Laden.

Islamsk råds generalsekretær Mehtab Afsar solte seg i glansen og var godt fornøyd med både oppmøtet på Youngstorget og selve markeringen. Ordføreren fikk til dels kraftig kritikk for å ha møtt opp til markeringen som gav byens mange muslimer muligheten til på en fredelig måte både å vise at de tok avstand fra opptøyene filmen har skapt, og mot selve filmen. Jeg mener det må være legitimt, selv om mange av kommentatorene hadde problemer med å holde de to tankene i hodet samtidig.

Dette var i «gode gamle dager» da al-Qaida spredte frykt, men siden 2012 har mye skjedd. Europa opplever nå den største strømmen av flyktninger og asylsøkere siden andre verdenskrig. I Norge fikk vi nærkontakt av første grad med dette i fjor, mens vi i år er skånet for strømmen som viste seg å være en salig blanding av mennesker med behov for beskyttelse og lykkejegere. Siden 2012 har verden også lært seg betydningen av den fryktinngytende bokstavkombinasjonen IS.

I profetens navn slakter IS selv, eller mennesker som sverger troskap til dem, uskyldige mennesker nesten hver dag. Bare siden juni har vi lest om en rekke grusomme terrorhandlinger. 49 ble drept på en nattklubb i Orlando, 44 på flyplassen i Istanbul, 325 av to bomber i Baghdad, 84 feststemte i Nice, 80 av en selvmordsbomber i Kabul og forleden 44 i den kurdiske byen Qamishli. Da har jeg ikke engang nevnt andre grusomme episoder med unge menn som går løs på uskyldige med øks på et tog, slakter en fransk prest, eller ikke slipper inn på musikkfestival og blåser seg selv i lufta men heldigvis ikke lyktes ta flere med seg.

Islamsk råd forholder seg stille. Kanskje er Afsar lei av å fordømme terrorhandlinger angivelig begått av radikale muslimer rundt omkring i verden? Av muslimer som ikke har noe med islam å gjøre? Jeg ser på nettsidene deres at han i juni fordømte skytingen i Orlando. Ellers? Ingenting. Eller, det er ikke helt sant.

16 juni oppfordret han Afsar IRNs sympatisører til å støtte OMODs demonstrasjon mot nye passregler, 27 juni at Roar Stang kjøtt har fått halalsertifisering, 5.juli at ramadan var over og at IRN samtidig og nærmest i en bisetning tok avstand fra terrorangrep i Tyrkia, Afghanistan, Bangladesh, Irak og Saudi Arabia og tilslutt en pressemelding fra 13 juli der det står at firmaet Axel Andersen AS nå også er halalsertifisert. Vi gratulerer. Siden har det ikke skjedd noe i verden som Afsar har funnet det verdt å kommentere på IRNs nettside. Kanskje har han hatt nok å gjøre med å tilbakevise det faktum at han er en egenrådig bølle? Noe den modige samfunnsdebattanten Yousef Assidiq tok opp i fellesferien?

Tidene forandrer seg. I 2012 var alt som skulle til for at IRN arrangerte en demonstrasjon at noen følte seg krenket av en dum kortfilm noen hadde sett på Youtube. Hvorfor føler ikke IRN og norske muslimer seg nå krenket nok til å marsjere i gatene når vi nå ser hvordan IS begår grusomme terrorhandlinger, i profetens navn, og i all hovedsak mot andre muslimer? Eller mot mennesker som har åpnet sine hjem for dem? Hvorfor sier de ikke noe? Hvorfor gjør de ikke noe? Hvorfor er det så jævlig stille? Forstår de ikke at de gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å ligge lavt? Har de ikke hørt ordtaket; Den som tier samtykker?

Jeg kan bare snakke på vegne av meg selv, men er det en ting jeg ønsker fra den fredelige muslimske delen av landets befolkning så er det en høy, tydelig og gjentagende fordømmelse av alle terrorhandlinger begått av IS og andre muslimske terrororganisasjoner og deres støttespillere. Jeg vil ha demonstrasjoner mot grumset som ligger til grunn for æresdrap på uskyldige kvinner i Pakistan som ikke har gjort noe annet galt enn å forelske seg i feil mann eller gå feil kledd. Hvorfor samles de ikke og fordømmer nordmenn som reiser til Syria for å slutte seg til IS?

Listen over saker jeg ønsker å se landets muslimer stå opp mot er lang. Jeg stopper her men Islamsk råd må gjerne la seg inspirere av mine konkrete tips.

Jeg så til min glede at presidenten i den ene av de to moskeene i Saint-Etienne- du-Rouvray i Normandie der Adel Kermiche og Abddel-Malik Petitjean skar over strupen på en prest inne i kirkerommet nektet å ha noe med begravelsen av terroristene å gjøre.

Da begynner det å ligne noe.

Les også

-
-
-
-