Det fremmedgjørende fenomenet med muslimer som holder store, lovstridige fellesbønner ute på gaten i Frankrike, har lenge vært et kjent stridsspørsmål der til lands. Men i den franske hovedstaden nådde striden sist fredag det som hittil er et høydepunkt, av en journalist på stedet beskrevet som «surrealistisk».

Under en spektakulær demonstrasjon i Clichy marsjerte nemlig Paris-forstadens borgermester Remi Muzeau, Paris-regionens president Valérie Pécresse og en rekke andre folkevalgte lokalpolitikere i retning ca. to hundre muslimer med sikte på å forstyrre og avbryte en fellesbønn disse var i gang med, og mens de marsjerte, sang de Marseillaisen – Frankrikes nasjonalsang:

Demonstrasjonen fant sted etter at en markedsplass ikke langt fra rådhuset i forstaden var blitt benyttet til utendørsbønner i ni måneder. Vi gjør det politiet burde ha gjort for lenge siden, kommenterer Remi Muzeau.

Det kan ikke unngå å gjøre inntrykk at initiativtagerne til markeringen, som overdøver Allah-rop med nasjonalsangen, er offisielle representanter i jakke og slips med trikoloren i skråbånd over brystet:

Noe av bakgrunnen for den demonstrative bønnen er at lokalmyndighetene har stengt et sentralt lokale i nærheten som ble benyttet til muslimsk bønn, for i stedet å åpne en moské halvannen kilometer unna. En talsmann for muslimene i Cilichy sier at de ikke ønsker å bruke denne moskeen.

Det er verdt å merke seg at det hverken var Front National eller Génération Identitaire som tok initiativ til markeringen, som ikke desto mindre gir Marine Le Pen rett i sin gamle anklage om at gatebønnene bringer tankene hen på okkupasjon.

Det er betegnende at opprørspoliti var på stedet og holdt de to gruppene fra hverandre:

Opptrinnet lar en trekke den konklusjon at motsetningene som lenge har boblet under overflaten i Frankrike, tilspisser seg to år etter Bataclan-massakren – mens landet befinner seg i noe som ligner permanent unntakstilstand.

Hvordan sammenstøtet mellom Europa og islam vil utspille seg i fremtiden, er ingen gitt å si, men borgerkrigslignende tilstander lokalt fremstår ikke som noe helt urealistisk scenario.

Scenen fra Paris’ nordlige periferi sist fredag gir uunngåelig assosiasjoner til den scenen fra Michael Curtiz’ film «Casablanca» (1942) hvor de okkuperende tyske offiserenes sang i lokalet drevet av Humphrey Bogarts rolleskikkelse, blir avbrutt av Marseillaisen:

 

Le Parisien – Le Point – BBCAssociated PressThe LocalHuffington Post

 

Kjøp Jean Raspails bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂