Nytt

Flere hundre muslimer gjennomførte fredag en offentlig bønn i Roma i protest mot stengningen av uautoriserte moskeer i byen. To av den evige stads symboltunge monumenter, Colosseum og Konstantinbuen, dominerte scenografien i denne demonstrasjonen, som var like politisk som religiøs – i den grad islam overhodet er i stand til å skille mellom de to.

Det var organisasjonen Dhuumcatu, som representerer muslimer fra Bangladesh, som kunngjorde den fredelige demonstrasjoner og oppfordret de troende til å delta med en kunngjøring på sine egne nettsider: «Vi er lei av kriminaliseringen av våre bønnelokaler, stemplet som uautoriserte.»

Det italienske byråkratiet er beryktet, om enn ikke like bysantinsk som før, og det omfatter også det religiøse livet. Bygninger som benyttes til offentlig religionsutøvelse, skal autoriseres som sådanne, og lokale administrasjoner er varsomme med å gi tillatelse til moskeer. Idet grupper som møtes privat, vokser en smule i antall og tar opp plass som improviserte moskeer i lokaler som er regulert til andre formål, risikerer man administrative sanksjoner.

Om dette er prokuratorknep for ikke å gi islam fotfeste i det urbane miljø skal være usagt. Faktum er at det finnes svært få offisielt anerkjente moskeer i Italia.

Scener som disse er uansett svært provoserende i landet hvor paven holder til. Italia hadde ikke sett noe lignende siden protestbønnen fremfor domkirken i Milano i 2009, hvor de mange hundre fremmøtte, bøyd mot Mekka som de var, inntok en diagonal stilling i forhold til monumentet som nærmest kommuniserte at de ikke tok noen notis av katedralen.

protestbonn-milano-2009

At Colosseum er blant monumentene IS har i kikkerten, er heller ikke glemt. Påtrengende oppleves det også på mange vis, om ikke annet fordi demonstrantene la beslag på offentlig grunn hvor det normalt ferdes turister.

Omar Camiletti, som er talsmann for den store moskeen i Roma, tar avstand fra demonstrasjonen, skriver La Repubblica:

I disse dager har jeg spurt mange muslimer hvordan de ville ha reagert hvis det kom kristne for å demonstrere på et sted som er symbolsk viktig for dem.

Man ser det naturligvis ikke på den måten blant militante muslimer, som i følge Reuters mener at deres religiøse rettigheter ikke er beskyttet.

 

La RepubblicaReuters