Fransk politi under en demonstrasjon i Pau den 1. desember 2018. Stillbilde: Twitter.

Mens sammenstøtene mellom politiet og de gule vestene i Paris sist lørdag utartet til en slags geriljakrig, fikk en tilsvarende demonstrasjon samme dag et helt annet utfall i Pau, som er administrasjonssenteret i departementet Pyrénées-Atlantiques sørvest i Frankrike.

Stemningen var opphetet også i Pau, hvor en protesterende folkemengde taktfast ropte ut sine krav om president Macrons avgang lørdag ettermiddag.

I den forbindelse skjøt noen av demonstrantene i gule vester fyrverkeri og kastet steiner mot rådhuset, mens andre prøvde å forsere sperringene foran rådhusets hovedinngang. Atter andre tagget bygningen, skriver regionavisen Sud Ouest.

Politiet holdt imidlertid stand og forsterket sikkerheten. Noen av demonstrantene forlot da stedet, mens andre fortsatte å protestere med plakater og slagord.

Da var det at hendelsesforløpet tok en uventet vending, idet politifolkene kollektivt besluttet å ta av seg hjelmene som en gest for å dempe spenningen i luften. Folkemengden svarte med jubel og applaus, og sang straks etter Marseillaisen – Frankrikes nasjonalsang.

Sud Ouest-fotograf Quentin Top foreviget scenen i et videoopptak, som han deretter postet til Twitter:

Gemyttene roet seg raskt, folkemengden oppløste seg, og demonstrasjonen opphørte ikke lenge etter.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

[simpay id=»280380″]

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂