Nytt

For femte dag på rad protesterer politiet i gatene. President Hollande har nektet å motta de protesterende politibetjentene med armbind hvor det står «en colere» (sint), men nå gir han etter og sier at han vil treffe fagforeningene i neste uke.

Fransk politi har ikke streikerett, men det blåser de i nå. Og demonstrasjonene oppsto spontant, uten noen tilknytning til fagforeningene. Euronews melder at 500 politifolk demonstrerte i Paris, 800 i Lyon, 200 i Marseille og 400 i Melun torsdag kveld. Også andre byer, som Strasbourg, Calais og Orléans, melder om politidemonstrasjoner.

Politiet føler seg ikke lenger i stand til å trygge gatene. De kan ikke en gang beskytte seg selv, sier de. Brannattentatet hvor fire politifolk ble lurt i en dødelig felle, føyer seg inn i en lang rekke av angrep på politiet.

1476862228_police-protest-hospital-afp

Politiet demonstrerte også utenfor sykehuset hvor de brannskadde kollegaene får behandling.

Nå har de fått nok. Fredag kveld sang de «Marseillaisen» mens de demonstrerte utenfor Notre Dame.

fransk-politi1

 

fransk-politi

Dette er ikke anarkister, men politifolk i uautoriserte demonstrasjoner.

cvshdzeusaiq9uz

Politimenn som ikke lenger føler seg trygge.

Les mer om demonstrasjonene her.

fransk-politi4

«Ikke rør politiet mitt!». De krever strengere straffer for dem som angriper politiet.

Fransk reportasje fra Euronews:

Er ikke samfunnet i ferd med å gå i oppløsning når man ikke lenger ser forskjell på politimenn og anarkister som demonstrerer?

Dette skjer i dagens Europa. Og det skjer fordi Frankrike har mistet kontrollen over store deler av byene. Det er borgerkrig på lavbluss, og politiet er midt oppi det, selv om mediene tier. Pariserne støtter politiet i demonstrasjonene, de vifter med flagg fra balkongene og applauderer de nattlige markeringene.

xvm0f3eb008-983d-11e6-98ad-024241f442a6-805x453

Innbyggerne skjønner hva som står på spill hvis politiet ikke kan beskytte dem (eller seg selv).

Politiet selv er overrasket over hvor stor støtten er fra befolkningen. De hadde ikke ventet det. En av lederne av demonstrasjonene uttalte:

– De skjønner faktisk hva som skjer.

Le Parisien  Euronews  Le Figaro

På engelsk:  The Local  France24