Det er økende uro i det franske politiets rekker på grunn av sikkerhetssituasjonen for dem selv og for landet, særlig etter brannattentatet mot fire politifolk i en Paris-forstad lørdag 8. oktober, hvor en betjent fikk livstruende brannskader.

Et stemningsskifte kunne registreres allerede den påfølgende mandagen, da Le Parisien og Libération meldte at Alliance, Frankrikes største fagforening for politifolk, oppfordret sine medlemmer til gå sakte-aksjon og protestere i taushet foran politistasjonene dagen etter. Samtidig krevde de bedre utrustning og handling av de politiske myndigheter. Fransk politi har ikke streikerett, så dette er omtrent så mange legitime virkemidler for offentlig protest som de har.

En talsmann for SCSI, som er en annen politifagforening, uttalte i samme forbindelse at det nå finnes rettsløse områder i Frankrike, hvilket er såpass oppsiktsvekkende sagt fra politihold at det ble referert i Frankfurter Allgemeine.

Siden ser snøballen ut til å ha fortsatt å rulle. Sist onsdag opplyste Reuters at sivilkledde franske politifolk – med blinkende politibiler – for andre kveld på rad hadde arrangert en uautorisert demonstrasjon i sentrum av Paris, igjen med protester mot manglende ressurser til bekjempelse av økende gjengkriminalitet og militante angrep.
 

politiprotest-paris

Politisjef Jean-Marc Falcone befinner seg mellom barken og veden:

Falcone, who ordered an inquiry on Tuesday into what he called unacceptable behavior by police officers, urged calm.

«I understand their exasperation, anguish and fear,» he told RTL radio.

Oppfordringen om å holde seg i ro falt neppe i god jord, for i går kom en Reuters-melding som opplyser at protestene fortsatte for tredje kveld på rad. Politifolkene sier at de ikke engang er i stand til selvforsvar lenger, en desperat blottstillende uttalelse, og det demonstreres ikke bare i Paris:

Police say they are no longer sufficiently equipped even to defend themselves and have staged three nights of unauthorised demonstrations.

Hundreds of officers protested at the Place de la Republique square and the Champs Elysees avenue in Paris. Other protests took place in Bordeaux, Nancy and Toulouse.

Le Point melder at 500 politifolk deltok i demonstrasjonen i Paris, flere av dem med tildekket ansikt.

Om protesten fortsatt eskalerer, ligger den an til å bli noe av en kattepine for politikere og myndigheter. De må vise at de er i stand til å ta kontroll, styrke politiet utrustningsmessig og moralsk, og overbevise offentligheten om at lov og orden blir opprettholdt – ja, på de ikke allerede rettsløse stedene, da.

Er de?

 

ReutersLe ParisienLibérationFrankfurter AllgemeineReutersLe Point (AFP)