Kommentar

På TV utover dagen og kvelden skal vi få se veldig sterke bilder fra kvinnedagen i Istanbul. Menn og kvinner som demonstrerte ble angrepet av politiet. 150-300 deltok i demonstrasjonen utenfor borgermesterens kontor. De krevde like rettigheter og slutt på volden mot kvinner. Politiet gikk berserk.
Dagbladet har lagt ut video. Politimennene står der med schäfere og ser mer ut som en gjeng bøller enn politi. Dette er Hitler-Jugend.
Det er sterke saker, spesielt der en kvinne blir løpt ned av flere politimenn og sparket i hodet – volden skjer med åpen intensjon. Det er veldig mange menn med i demonstrasjonen, men kvinnene ser ut til å bli tatt spesielt.
Dette er ikke Europa. Det viser hvor milevidt Tyrkia er fra Europa og EU. Samtidig gjør det inntrykk at menn og kvinner som lever under sånne forhold, tør å demonstrere. Dette skjer i forlengelsen av Beirut. Tør de gjøre det igjen? Hva gjør EU nå? Fortsette medlemskapsforhandlingene som planlagt?

Banket opp 8. mars-toget

Islam-forskeren Gilles Kepel forklarte under foredraget i går forskjellen på den franske og tyrkiske sekulære staten: Frankrike legger seg ikke opp i folks religiøse liv, men prøver å holde religionene utenfor sitt gebet. Tyrkia er en sekulær stat, men staten har kontroll og trekker i trådene. For meg høres det ut som en fiktiv sekularisme. Det er muslimske kvinner som mest av alt trenger 8. mars, i Tyrkia og hos oss.