Det er ikke bare i Norge og Skandinavia at volden mot politiet øker. Tyske politimenn må forholde seg til en tøffere hverdag enn tidligere, skriver det tyske nyhetsmagasinet Focus.

Fagforeningene i Tyskland mener at de som skal beskytte samfunnet vårt ofte ikke får den beskyttelsen de selv har behov for. Et eksempel på akkurat dette fikk vi forrige helg, da en video ble publisert av politimenn som førte bort en kvinnelig uteligger, hvor hodet til vedkommende hadde blitt tildekket med et hvitt laken.

Uten å kjenne til bakgrunnen i saken, gikk prominente politikere på venstresiden ut i media med følgende utsagn: Niklas Schrader (Die Linke) snakket om tilstander som minnet om amerikanernes Guantanamo. Fraksjonsjef, Antje Kapek (Die Grünen) omtalte klippet som sjokkerende.
Realiteten skulle vise seg å være en helt annen.

Det viste seg nemlig at fremgangsmåten til politimennene var eksemplarisk, fordi kvinnen hadde et massivt utbrudd av lus både på kroppen og i håret. Derfor ble hun tildekket med et klede for å beskytte mot lus og spytt.

Man skulle kunne forvente at politikerne beskytter våre uniformerte, som tross alt setter både liv og helse på spill for å beskytte samfunnet vårt, spesielt med tanke på at volden mot både politi og brannmenn har økt kraftig de siste årene.

Antallet registrerte voldelige angrep på politimenn i Tyskland var på 1800 i 2017, men politipresident, Barbara Slowik anslår at dette tallet har økt med ca. 3 prosent i fjor. Disse tallene virker sannsynlige om en betrakter uroen som hersket i Berlin på nyttårsaften 2018/19. Unge menn i store grupper gikk da til angrep på politiet, mens de skrek vekslende på gebrokkent tysk og arabisk. Det ble også kastet fyrverkeri på politimennene. I andre deler av byen ble politibilene skutt på med startpistoler eller pepret med steiner.

I vårt eget land ser vi også konturene av en lignende utvikling, hvor ungdommer med minoritetsbakgrunn ikke har noen respekt for våre uniformerte beskyttere. Sjikane og steinkasting er ikke noe uvanlig i en politimanns hverdag på Oslos østkant.
Problematikken kan likevel ikke generaliseres til å kun omfatte etniske minoriteter, for den ekstreme venstresiden i Europa har også en lang tradisjon med å angripe politimenn.

Religion og anarkisme er ikke idealer som trumfer over demokratiet, og slik bør det forbli i overskuelig framtid også.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.