Sahra Wagenknecht er medlem av Forbundsdagen for die Linke. Nå ryktes det at hun kan komme til å stifte et nytt parti. Fristelsen er der når halvdelen av befolkningen i det gamle DDR og en firedel i Vest-Tyskland sier de ville stemt på hennes parti.

Hvilke politiker kan varte opp med slike tall?

Det er innvandring og Russland som er de to sakene som trekker. Wagenknecht er venstreorientert, men mot innvandring siden det undergraver arbeiderklassens lønn og arbeidsplasser. Det gjør henne til en sjelden fugl på venstresiden.

Hun mener Tyskland har tatt inn altfor mange innvandrere. Disse truer jobbene og økonomien til landets egen arbeiderklasse, mener hun.

Wagenknecht er kraftig «anti-woke». Hennes siste bok er et oppgjør med den nye identitetspolitiske aktivismen.

Like viktig er hennes kritikk av politikken overfor Russland.

Hun er i tillegg mer Russland-vennlig enn hva som er vanlig selv i Die Linke. I høst gikk hun fra Forbundsdagens talerstol hardt ut mot «Vestens økonomiske krigføring mot Russland». Da brøt hun partilinjen. Die Linke hadde med mye møye samlet seg om å støtte sanksjonene mot Russland.

Som et tredje punkt kommer vaksineskepsis. Der har du tre saker som forener høyre og venstresiden. Det sier noe om tysk politikk at ingen partier klarer målbære denne kritikken. Det faller på en enkeltperson.

Frank Rossavik har fortjenestefullt fanget opp fenomenet Wagenknecht. Den som tror at det ikke skjer noe europeisk politikk tar feil. Nå har vi Giorgia Meloni i Italia og nok en sterk kvinne nord for Alpene.

De Grønne har stilt seg laglig til for hugg i regjeringen og Wagenknecht gir dem det glatte lag.

Nylig angrep hun De grønne, et av partiene i regjeringen, som det «mest løgnaktige, mest inkompetente og farligste partiet» i landet. Hun hevder at miljøvernpartiet svikter egne prinsipper, har ansvar for den høye inflasjonen og er pådriver for tysk våpeneksport til Ukraina.

Wagenknecht tar politikken tilbake til der den alltid har vært når den er levende: Hos befolkningen.

Hun tilhører dessuten den røde adel. Mannen hennes er ingen ringere enn Oskar Lafontaine, en gammel storhet i SPD.

Man kan spørre om det er autentisiteten velgerne savner. Wagenknecht har også noe til felles med Trond Giske.  Hun representerer en trussel fra venstre mot establishmentpartiene. De har trodd de kunne gjøre hva de ville.

 

https://www.aftenposten.no/meninger/kommentar/i/q1ybVz/hun-kan-endevende-tysk-politikk-blodroed-marxist-og-innvandringsmotstander-vil-dra-stemmer-fra-ytre-venstre-og-ytre-hoeyre

 

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli Mesteren og Margarita.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.