Sahra Wagenknecht under en presse­konferanse der hun kunngjorde grunn­leggelsen av det nye partiet sitt i Berlin den 8. januar 2024. Foto: Bernd von Jutrczenka / DPA via AP / NTB.

Folk med lave og middels inntekter er blitt glemt av alle, også venstre­siden – det sier Sahra Wagen­knecht, som har grunn­lagt et nytt venstre­parti, Bündnis Sahra Wagenknecht – for fornuft og rettferdighet (BSW), i Tyskland.

Uttalelsen fra Wagenknecht, som representerte ytre venstre-partiet Die Linke i Forbundsdagen fra 2009 til hun brøt med sine gamle partifeller i 2023, ble nylig gitt i et felles intervju med polske Gazeta Wyborcza, franske La Croix og italienske Corriere della Sera, der hun også fastslår at det er for mange innvandrere i Tyskland.

Venstre­siden har historisk representert de mindre privi­legerte, men i dag er det motsatt, sier hun.

Ta De grønne, jeg vet det høres ut som en klisjé: De som stemmer på dem, har akademisk utdannelse, bor i sentrum, handler i økologiske butikker og kjører elbil. De vil forby flyreiser for alle, forklare hvorfor man ikke bør feriere på Mallorca, og deretter fly verden rundt. Det er denne dobbelt­moralen som gjør folk sinte.

Wagenknecht anklages ikke uventet for populisme.

Dette lyder som talene til Alternative für Deutschland…

Det er sant at mange velgere fra den gamle venstresiden har gått til høyre. Men ikke fordi de er rasister eller nasjonalister, men fordi de er misfornøyde. Ingen forsvarer deres interesser.

De har grunnlagt et «personlig» parti, er ikke det en vane på høyresiden?

I Tyskland er partilovgivningen svært rigid. Det gjør også systemet stabilt, men det er vanskelig å stifte et nytt parti. Et nytt parti må ha sin egen profil. Nå er jeg relativt godt kjent, folk kjenner ideene mine. Men målet er at navnet mitt etter hvert skal forsvinne. Som jeg sier i boken «Die Selbst­gerechten» (De selv­rett­ferdige), er vi venstre­konservative – slik vi pleide å være før denne identitets­bølgen, før all woke-praten.

Vi er hverken bakstreverske eller homofobe, forklarer Wagenknecht, og vi er for fri abort, men hverken i åttende eller sjette måned, legger hun til – og anklager den gamle venstre­siden for å ha inntatt en rekke gale standpunkter.

De gjør ofte narr av den grønne statsråden Annalena Baerbock og hennes feministiske utenriks­politikk. Er ikke De selv feminist?

Feminisme har ingenting med dette å gjøre. Det er en militar­istisk utenriks­politikk: Hun forherliger krig og våpen­leveranser. Det er virkelig skremmende hvor De grønne har gått.

Det blir ikke slutt på krigen av å fortsette å levere våpen, sier hun og gir paven rett i at det må forhandles.

Så vi legger ned våpnene, og så får vi se hva Putin gjør?

I mellomtiden vil det fryse fronten. Hadde vi gjort dette for et halvt år siden, hadde det vært bedre. Det er dette paven sier. Han snakket ikke om kapitulasjon, men om den riktige måten å ikke lede landet til selvmord på. Jeg tror ikke Zelenskyj har noen sjanse til å vinne krigen, og det er farlig å gi næring til denne illusjonen.

Wagenknecht avfeier at Putin kan finne på å angripe NATO. Hvorfor skulle han det når han ikke greide å ta Kyiv?

Mistenksomheten våkner igjen hos reporterne, som gjerne vil ha et europeisk Russiagate og koker suppe på spiker.

Får partiet ditt penger fra Moskva?

Selvsagt ikke. Det er helt absurd, det var disse to overføringene på 35 euro fra Russland. Vi tar imot like mye penger fra Kreml som fra Trump eller den sicilianske mafiaen.

EU må avsentraliseres og bli en organisasjon av suverene demokratier, fortsetter Wagenknecht.

Et fedrelandenes Europa?

Fedreland er kanskje et litt utdatert begrep, men jeg synes tanken bak er riktig. Vi vil ha et Europa som samarbeider, uten rivalisering og fiendtlighet, men vi er imot en sentralisering av beslutninger i Brussel som undergraver demokratiet i de enkelte landene. Jeg tror de Gaulle var en intelligent mann. Uansett ønsker vi ikke å bevare det nåværende Europa, men å forandre det.

Wagenknechts far er iraner, og hun er selv ikke imot innvandring – bare masse­innvandring.

Problemene oppstår når det kommer for mange og infra­strukturen mangler. I Tyskland har vi et akutt behov for 700.000 boliger, barnehager og lærere. Det skaper en over­belastning.

I særdeleshet kultur­fiendtlig masse­innvandring:

Det andre kritiske punktet er når identiteten til noen innvandrer­grupper er basert på avvisning av verts­landets kultur. La oss se på hva som skjer i Frankrike, der det finnes uakseptable parallelle virkelig­heter der radikal islam praktiseres.

Lederen for det nye partiet har allerede 6 prosents oppslutning på den siste ukentlige menings­målingen hos Bild.

Den gamle venstre­siden frykter naturlig nok en utfordrer som kan vinne velgerne som den selv har forlatt. Establishment er også nølende: BSW ble ikke invitert til den årlige sikkerhets­konferansen i München.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.