Tyskland har et høyrepopulistisk parti, AfD, og har nå fått et venstrepopulistisk: «Sahra Wagenknecht-alliansen for fornuft og rettferdighet». Sahra Wagenknecht (54) snakket lørdag til 450 mennesker i Kosmos-kinoen i Karl-Marx-Allee. Hun sier at selv ikke ukrainske generaler tror de kan vinne krigen. Det bør den tyske regjering ta inn over seg.

– Vi leverer våpen til Ukraina for en seier som selv ikke de ukrainske generalene tror på. Krigen må bli brakt til ende, og veldig raskt, gjennom forhandlinger, sa hun til stor applaus. (…)

Tysklands sosialdemokratiske statsminister Olaf Scholz står fast på våpenstøtten til Ukraina, selv om han ifølge tyske medier blant annet ikke vil levere langtrekkende krysserraketter til landet, av frykt for å eskalere konflikten ytterligere.

Wagenknecht er en politisk stjerne. Hun er retorisk sterk og vinner debattene. Hun kan bli en trussel mot et SPD som allerede sliter. SPD har satset ambisiøst på det grønne skiftet, selv om det har gått ut over tysk industri. I tillegg kommer store utgifter til innvandring. Krigen i Ukraina er heller ikke populær. De to fløypartiene kan høste av misnøyen.

SPD og CDU kan piske opp en frykt for høyreekstremisme og peke på AfD. Det er ikke like lett å gjøre det samme med Wagenknechts parti.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.