Den tyske politikeren Sahra Wagenknecht, tidligere leder av og et av de mest kjente ansiktene til det sosialistiske partiet Die Linke, vil neste mandag stifte sitt eget parti. 

Henvender seg både til høyre og venstre

Wagenknecht er kjent som venstreradikal, men er kritisk til migrasjon, til sanksjoner mot Russland, koronavaksiner og «woke»-bevegelsen. Hun begrunnet det faktum at hun selv er uvaksinert med at dette er en «ny type vaksine, ikke den klassiske». 

– Nu får vi vaksinert en genetisk kode. Det er en annen prosedyre. Hun mener det er overmodig å hevde at man vet hva dette vil føre til om fem eller ti år.

Fremmed blant sine egne

Wagenknecht har i mange år vært en svært populær politiker i Tyskland, men i sitt eget parti Die Linke, er hun blitt fremmedgjort. Mer enn 50 medlemmer av partiet har fått nok og ber om at hun skal kastes ut av partiet og mange har bare ventet på at hun skulle etablere sitt eget parti. 

Hennes nye parti ser ut til å hente støtte fra både Die Linke-tilhengere og velgere som støtter det høyrekonservative partiet Alternative für Deutschland (AfD). AfD ligger for øyeblikket på annenplass på meningsmålingene.

Én av fem vurderer å stemme på henne

Wagenknecht registrerte foreningen «BSW – Für Vernunft und Gerechtigkeit» (BSW, Bündnis (Allianse) Sahra Wagenknecht – for fornuft og rettferdighet). Ifølge Der Spiegel skulle dette forbli hemmelig inntil videre, men organisasjonen har alt i seg til å være en forløper til et helt nytt politisk parti. Den offisielle etableringen av et nytt parti er ventet i løpet av neste år.

Ifølge en YouGov-måling fra forrige måned vurderer en femtedel av alle tyskere å støtte henne om hun starter et nytt parti, skriver Bloomberg. Hun er særlig populær i det østlige Tyskland.

Massemigrasjon og woke tjener ikke velgerne

Ifølge Wagenknecht tjener ikke Die Linke sine velgere ved å støtte massemigrasjon og woke. Med sitt venstrenasjonalistiske fokus kan Wagenknecht vinne stemmer fra både venstre- og høyreorienterte velgere som er misfornøyd med dagens politikk i Tyskland.

I Die Linke frykter man å miste tilhengere til et nytt parti ledet av Wagenknecht og de risikerer å falle under sperregrensen på fem prosent ved neste valg.  

– Wagenknechts agenda er populisme fra venstre. Hun vil stifte et nytt parti for å stjele stemmer fra AfD:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.