USAs utenriksminister Antony Blinken og Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock under et G7-møte i Münster den 3. oktobre 2022. Foto: Martin Meissner Pool via AP / NTB.

«Mer våpen, mer blod!» I Tyskland slår politikere og journalister stadig heftigere på krigstrommene. Selv om det er forbudt ved lov å eksportere våpen til krigsområder, har haukene i Forbundsdagen, og dem er det mange av, klart kunststykket å vedta leveranse av Leopard-pansere til Ukraina. Fredspartiet «De Grønne» har mutert fra å ville redde klima og miljø til å bli den mest aggressive stemmen for krig.

Den årlige sikkerhetskonferansen i München har gjort seg selv avleggs, sikkerhet er ikke lenger noe tema, men sanksjoner, trusler og våpenproduksjon. Mens hundretusenvis av innbyggere frykter eskalering og at en 3. verdenskrig står for døren, diskuterer politikere og journalister om de ikke snart også bør gi jagerfly til Zelenskyj.

En ledetråd i tysk politikk har siden krigen vært Von deutschem Boden darf nie wieder Krieg ausgehen. Betyr: Etter at vi har vært utgangspunkt for to verdenskriger, er det utillatelig at nok en krig skal ha sitt utspring i Tyskland. Men det har den oppvoksende generasjonen av politikere glemt. De har også glemt at Vest-Tyskland og NATOs tyske generalsekretær Manfred Wörner i 1991 lovet russerne at NATO aldri kom til å rykke så mye som en tomme østover.

Den ivrigste forkjemperen for krig er landets utenriksminister. Annalena Baerbock, fra miljøpartiet «Die Grünen» står bak diplomatiske kraftsalver som at målet med krigen, er at Russland sich jahrelang nicht mehr auf die Beine kommt. Betyr: Krige så lenge at Russland blir utslitt og ikke kommer seg på beina igjen. Eller denne: «Tyskland står på Ukrainas side, koste hva det koste vil. Og det spiller ingen rolle hva mine velgere sier.» Det siste, om hva velgerne mener, vakte oppsikt, særlig i Russland, som spurte hvem som egentlig drev denne krigen fremover? Folket eller politikerne?

Die Linke, ved Sarah Wagenknecht og høyrepartiet Alternative für Deutschland (AfD) utfordrer krigstilhengerne og krever svar, blant annet på hva målet med krigen er, og hvorfor tyske innbyggere ikke får vite hvem som sprengte Nord Stream 1 og 2. Mens AfD bekymrer seg for landets rolle som fremtidig industrinasjon og hvorfor et stort antall tyskere må spise middagsmaten sin på private suppekjøkken («Tafeln»), er den kompakte liberale majoritet av sentrumspartier opptatt av seg selv, milliardtung opprustning og mer våpen til Ukraina.

En modig maur som Sarah Wagenknecht har derfor, som alternativ til kravet om større militærinnsats, startet et opprop for fred i Ukraina. Hun er ikke så naiv at hun tror det hjelper. Hva hun derimot vil, er å gjøre politikerne oppmerksomme på alle de hundretusener av tyskere som ikke kjøper pressens historier om «Putins uprovoserte angrepskrig». Hun vil gi dem muligheten til å ytre seg. Dessuten vil hun at Tyskland skal ta initiativ til fredssamtaler, som i mars 2022, da Ukraina og Russland møttes i Istanbul. Wagenknechts fredsinitativ avsluttes med et demonstrasjonstog i Berlin og er ledsaget av en underskriftskampanje. I løpet av den første uken høstet den over 565.000 signaturer.

Fredsinitiativet fikk de tyske redaksjonsstyrte mediene til å gå av hengslene. Som en flokk hyener gøyv de løs på Wagenknecht, og skjellsordene haglet. Aviser som selv kaller seg «kvalitetsmedier», blant dem Der Spiegel, Die Zeit, Frankfurter Allgemeine, Süddeutsche Zeitung, Stern, Die Welt og så videre bød over hverandre i å henge ut damen. Fredsinitiativet var «umoralsk» og «samvittighetsløst». Smak på det: Når ble et fredsinitativ umoralsk?

For Tyskland er altså fredssamtaler uaktuelt, det er våpnene som skal snakke. For dem som var i tvil, fulgte den diplomatiske håndgranaten Annalena Baerbock opp med uttalelsen: «We are fighting a war against Russia». Alt for løpende kameraer under et EU-møte i Brussel den 25. januar. Fra diplomatisk hold ble utsagnet aldri dementert eller modifisert. Avisene som kalte fredsinitiativet for umoralsk, sa ikke et ord om utenriksministerens krigserklæring. For i øyeblikket blåser det i Tyskland en iskald vind.

Baerbock kunne like gjerne sagt som propagandaminister Joseph Goebbels i Berlin i 1943: «Wollt ihr den totalen Krieg!»

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.