Igjen har det dukket opp en video fra USA som ser ut til å være en brutal behandling av politiet mot en tilsynelatende forsvarsløs svart mann. Daniel Prude døde en uke senere.

Det ser ikke pent ut, det skal sies. Men bakgrunnshistorien er litt mer kompleks. Hva skjedde egentlig før denne mannen endte opp naken og blodig på fortauet den 23. mars i år?

Mediene rapporterer ivrig om nok en svart mann som tilsynelatende blir drept av politiet. Hvis man ikke visste bedre og kun leste gammelmedias overskrifter så ville man bli forledet til å tro at amerikansk politi er ute etter å drepe så mange svarte menn som de kan.

I Sverige blir den narkorusede mannen som nettopp hadde knust vinduer og tatt av seg alle klærne fremstilt som en omsorgsfull «fembarnspappa» av avisen Expressen, selv om hans fem barn er voksne. «Fembarnspappan Daniel kvävd till döds av polisen» er overskriften de har valgt, vel vitende om at dette er å hive bensin på bålet som også har kommet til våre egne land. Alle hvite er på en måte blitt medskyldige ifølge venstresiden. De voldelige i våre land kopierer politihatet fra de kriminelle og venstresiden i USA.

Bildene ser ut som ren lynsjing hvor han straks skal henges istedet for koronovirusbeskyttelse fra en spyttende mann som sier han har covid-19.

Det er stort fokus på posen han fikk tredd over hodet. Men dette er en standard spyttepose som man naturligvis kan puste igjennom, ikke en plastpose. Og årsaken til at han fikk den på var at han sa at han hadde covid-19 og spyttet kontinuerlig i retning av politimennene. Dette skjedde i byen Rochester, nord i staten New York, akkurat da koronaviruset herjet som verst.

Det var broren til Daniel Prude som ringte politiet etter at Prude forlot hans hjem kun iført lange underbukse, en trøye og sokker. Daniel Prude var ruset på PCP (englestøv), et narotikum som gir psykotisk oppførsel og hallusinasjoner og ofte død. Fra Wikipedia:

PCP er et så sterkt rusmiddel at det kan gi alvorlige psykiske symptomer. Det kan føre til sinnsforstyrrelser og det endrer virkelighetsoppfatningen. De hallusinogene egenskapene ved stoffet påvirker sinn og hørselsansene. De stimulerende virkninger fører til oppstemthet og sovevansker. Man får forhøyet blodtrykk, økt hjertefrekvens og spyttproduksjon. På det psykiske plan vil man som regel oppleve endret virkelighetsoppfatning.

Medisinsk terapi er ikke uproblematisk. Helsepersonalet risikerer å bli utsatt for voldelige handlinger fra pasientens side. Behandlinger må foretas ofte i intensive avdelinger. Noen ganger må pasientens personlige bevegelsesfrihet begrenses for deres egen og de andres sikkerhet.

Politiet og brannvesenet oppfatter PCP som et spesielt farlig stoff. Under yrkesopplæring får de høre historier om at PCP-brukere forsøkte å bryte seg gjennom vegger, glass osv. Slik adferd gjør at pasienter som blir innlagt med påvist bruk av PCP også ofte har rabdomyolyse. Dette er som følge av ekstrem fysisk aktivitet og grunnet PCP sin virkning på muskariniske reseptorer i muskelvev. Disse ekstreme atferdsmønstre skyldes at brukeren påstås å ikke kjenne smerte. Den selvdestruktive oppførsel tilkjennes bivirkninger ved PCP og kalles «Bug Bites».

Dette rusmiddelet ble aldri populært i Norge på grunn av dødeligheten ved bruk.

Daniel Prude tok av seg resten av klærne sine på gaten og knuste tilfeldige vinduer mens han gikk. Flere forbipasserende reagerte og ringte politiet.

A truck driver also called 911 before officers arrived, according to internal police investigations of the case, to say that a man wearing no clothes was trying to break into a car and saying that he had the coronavirus.

Prude var ute av stand til å gjøre rede for seg i rusen. Han roper ‘Jesus Christ’ og “Give me that gun. Give me that gun,”. På et tidspunkt inviterer han politibetjentene til å  ‘come and look at this big dick’.

Han begynner å kaste opp vann under spyttehetten og vil ha den fjernet. Så blir han stille. En av politimennene spør: “You good, man?”

‘Is he puking? Ugh, he’s puking, just straight water. You see all that water that came out of his mouth? My man, you puking?’ sier politibetjent Troy Talladay.

Prude mister bevisstheten. En av politimennene bemerker at han har vært naken ute lenge i kulden. En annen sier at ‘han føles nokså kald.’

Da ambulansen kom, frigjør politiet Prude, ruller ham rundt på ryggen og oppdager at han ikke har puls. De starter gjenoppliving på stedet. Ambulansepersonellet forteller politimennene at de ikke skal bekymre seg fordi PCP forårsaker delerium og de legger til at de garanterer at det er derfor han ikke har puls og ikke puster. Det er ikke deres (politiets) feil, sier de.

‘I guarantee you that’s why he coded. It’s not your fault guys.’

Ingen av disse detaljene er å finne i Dagbladets artikkel. Der har de utelatt alt om narkotikaen som ambulansepersonellet sa forårsaket dødsfallet. VGs artikkel er noe bedre, de har i det minste nevnt at han var under påvirkning av PCP. Expressen nevner heller ikke noe om narkotika. BBC skriver helt til slutt i sin artikkel at PCP også var nevnt i obduksjonsrapporten:

The report also listed PCP, a strong hallucinogenic drug, as a complication.

CNN skrev at Daniel Prude led av en psykisk-helse-situasjon.

New York Post skriver:

The Monroe County medical examiner ruled Mr. Prude’s death a homicide caused by “complications of asphyxia in the setting of physical restraint,” according to an autopsy report. “Excited delirium” and acute intoxication by phencyclidine, or the drug PCP, were contributing factors, the report said.

Familien vil ha «justice for Daniel Prude» og arrangerte en stor demonstrasjon utenfor politihuset. De vil ha politimennene tiltalt for mord. Opptøyene fortsetter i USA.

Ingen av mediene problematiserer narkotikabruken til de svarte mennene som BLM hyller som kjærlig familiefedre.

Bestill Kent Andersens bok om klimasaken her!