Solørtunet med laftede tømmerbygninger på Glomdalsmuseet i Elverum. Foto: Bård Løken / Anno museum.

De høye strømprisene avstedkommer ikke bare kalde hjem, konkurser i serverings­bransjen og stengte svømme­haller. Også et av Norges mest besøkte museums­komplekser, unikt i sitt slag, holder stengt på ubestemt tid.

Skogmuseet og Glomdalsmuseet, tvillingmuseene som er lokalisert ved Glomma litt sør for Elverum sentrum, stengte henholdsvis 12. og 13. desember på grunn av høye strømpriser, kunne Østlendingen opplyse i forrige uke.

Beslutningen ble tatt av Anno museum, organisasjonen tidligere kalt Hedmark fylkesmuseum, som administrerer begge museene, skriver lokalavisen.

Mandag brukte Anno museum strøm for to hundre tusen kroner. Det kan de ikke drive med. Så museene stenges. I første omgang ut uka. Men det lukter at stengetida blir lengre. Kanskje mye lengre. For prognosene viser at strømprisene blir høye gjennom vinteren.

Museene stenger alt av lys, og mye av varmen. Lokalene får nok varme til at de ikke fryser til. Akvariene i kjelleren på Skogmuseet får tilført nok til at fiskene holdes i live.

På sine hjemmesider meddeler både Skogmuseet og Glomdalsmuseet at de fremdeles holder stengt.

For Østerdalen og Solør er det dermed hele nærområdets kulturhistoriske museum som er utenfor rekkevidde både for lokale og tilreisende.

Og det samme er altså Norges fremste spesialmuseum for skogbruk – som har en spesielt viktig plass i det nå hedengangne fylket Hedmarks historie og identitet –, jakt, fangst og fiske.

Slik gjør strømkrisen en viktig del av Norges kulturarv utilgjengelig.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.