To av tre museer sliter med galopperende strømutgifter. Nå kan det bli aktuelt å stenge i deler av vinterhalvåret.

– Strømutgiftene spiser voldsomt av budsjettet, sier Liv Heyerdahl, direktør ved Kon-Tiki-museet på Bygdøy i Oslo til Klassekampen.

Museet er privateid og må derfor klare seg uten løpende støtte fra staten, noe som har gjort at museet har utsatt vedlikeholdsarbeid og nye utstillinger. Istedenfor kan det bli aktuelt å stenge.

Heyerdahl sier det kan bli aktuelt å stenge deler av vinteren hvis situasjonen fortsetter

En undersøkelse fra Norges museumsforbund, som Klassekampen har fått tilgang til, viser at sju av ti museer har utfordringer med dagens strømpriser. 49 av landets museer har svart, og seks av ti sier de har måttet gjøre tiltak for å dekke inn de økte utgiftene.

Men noen av museene, som Henie Onstad, har begrensede muligheter til å spare strøm på grunn av krav til hva slags forhold kunstverkene skal oppbevares under.

Selv om flere museer riktignok får statsstøtte via energitilskuddsordningen, også Kon-Tiki og Henie Onstad, så er støtten langt fra nok.

Generalsekretær Liv Ramskjær i Norges museumsforbund beskriver situasjonen som alvorlig.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.