Vedstabel klar for vinterens fyring. Foto: Terje Bendiksby / NTB .

I en spørreundersøkelse svarer 47 prosent at de vil fyre mer med ved enn før, på grunn av høye strømpriser. EUs vedtak om å redusere vedfyring har gjort lite inntrykk på folk her i landet.

I spørreundersøkelsen, som er gjennomført av YouGov for Tryg Forsikring i september, er det barnefamiliene som har den høyeste andelen. Hele 60 prosent svarer at de vil fyre mer enn før med ved, melder NTB.

Dette er en følge av de høye strømprisene, da mange nå opplever vedfyring som et bedre og mer økonomisk alternativ for å holde varmen i den kalde årstiden. Man ønsker å skru ned på varmen fra de elektriske ovnene, og heller fyre i peisen eller vedovnen.

Men de nye tallene skaper bekymring hos Tryg Forsikring. Ikke på grunn av hva som påstås å være mer eller mindre bærekraftig og fornybart, men av brannsikkerhetshensyn:

– Vi frykter rekordmange pipebranner i vinter, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen.

Det ble i fjor registrert rekordhøye 1650 pipebranner, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet- og beredskap, DSB. Allerede i desember i fjor, med strømprisene på vei opp, ble det registrert 388 pipebranner av DSB, det høyeste månedstallet på mange år.

– Nå har folk hamstret ved for å spare penger, men ikke all ved er like bra å fyre med. Er den ikke tørr nok, og du fyrer med for fuktig ved og lite trekk, danner det seg beksot i pipa som lett tar fyr og starter en pipebrann, advarer Brandeggen.

Vedfyring står på listen over aktiviteter som anses «lite bærekraftige» i en del kretser, og EU-parlamentet vedtok derfor nylig «vedfyring skal fases ned i energimiksen».

Dette får ikke umiddelbar effekt her i Norge, før norske myndigheter eventuelt beslutter å følge dette EU-vedtaket.

Uansett har nordmenn åpenbart ikke latt seg påvirke noe vesentlig av EUs syn på saken. Her skal det fyres med ved som aldri før.

Les også: 

Enda vanskeligere å holde varmen: EU har fattet vedtak mot vedfyring

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.