En sivil EU-utsending skal etableres i Armenia for å hjelpe til i arbeidet med å tegne opp grensa til Aserbajdsjan, kunngjorde partene fredag etter møter.

Armenias statsminister Nikol Pasjinian og Aserbajdsjans president Ilham Alijev møttes sammen med EU-president Charles Michel og Frankrikes president Emmanuel Macron i Praha torsdag.

Etter møtet ble det kunngjort at en sivil EU-utsending skal dra til Armenia for å hjelpe til med å tegne opp grensene mot Aserbajdsjan. Begge parter har gått med på dette, og forpliktet seg til å gjensidig anerkjenne hverandres territorielle integritet og suverenitet, heter det i en felles uttalelse fra de fire.

– Målet med dette oppdraget er å bygge tillit og, gjennom dets rapporter, å bidra til grensekommisjonene, står det i uttalelsen.

Samtalen fant sted få dager etter at de to landenes utenriksministre kom sammen for å utarbeide en skisse til en fremtidig fredsavtale.

Armenia og Aserbajdsjan har utkjempet to kriger – den ene på 1990-tallet, den andre i 2020 – som følge av strid om enklaven Nagorno-Karabakh. Enklaven er folkerettslig en del av Aserbajdsjan, mens befolkningen hovedsakelig er armensk. Over 6.500 soldater ble drept i kampene i 2020.

I forrige måned inngikk de to landene en våpenhvile, men det har likevel oppstått nye sammenstøt i Armenia ved grensen til Aserbajdsjan, hvor flere hundre personer har blitt drept.

 

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.