Stillbilde fra video publisert av Azerbaijan’s forsvarsdegarement viser Azeri-soldater fyre av artilleri under konflikten mellom Armenia and Azerbaijan over territoriet Nagorno-Karabakh. Stedet bildet er tatt er ikke identifisert. 28. september 2020. Defence Ministry of Azerbaijan/Handout via Reuters

Kampene om regionen Nagorno-Karabakh fortsetter tirsdag for tredje dag på rad. Både Armenia og Aserbajdsjan hevder å ha påført motparten betydelige tap.

– Harde kamper fortsatte gjennom natten. Armenias forsøk på en motoffensiv for å vinne tilbake stillinger de tapte til aserbajdsjanske styrker, ble slått tilbake, heter det i en uttalelse fra Aserbajdsjans forsvarsdepartement.

De aserbajdsjanske styrkene skal ha fortsatt en offensiv mot byen Fizuli tidlig tirsdag morgen. Byen ligger sør i det omstridte området Nagorno-Karabakh.

– Styrkene ødela fire fiendtlige stridsvogner og et pansret kjøretøy og drepte ti soldater, heter det i departementets uttalelse.

Massive artilleriangrep

Samtidig hevder forsvarsdepartementet i Armenia at deres styrker har slått tilbake flere aserbajdsjanske offensiver.

– Fienden led et betydelig tap av personell, heter det i en uttalelse fra departementet i den armenske hovedstaden Jerevan.

Aserbajdsjanske styrker har angivelig igangsatt massive artilleriangrep som en forberedelse av et nytt framstøt.

Konflikten har utgangspunkt i striden om Nagorno-Karabakh, som formelt tilhører Aserbajdsjan, men som kontrolleres av armenske separatister med støtte fra Armenia. Regionen har vært styrt av separatistene siden en krig på 1990-tallet etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning.

Aserbajdsjan har tette bånd til Tyrkia, og armenske myndigheter hevder Aserbajdsjan får militær støtte fra Tyrkia i de pågående kampene. Dette avvises av den tyrkiske regjeringen.

Krisemøte i Sikkerhetsrådet

Harde kamper mellom Armenia og Aserbajdsjan brøt ut søndag, og dagen etter meldte separatist-myndighetene i Nagorno-Karabakh at de hadde mistet 84 soldater. Også aserbajdsjanske styrker er blitt drept, men noe antall er ikke oppgitt. I tillegg til de falne soldatene skal minst tolv sivile ha blitt drept – ti i Aserbajdsjan og to i Armenia.

FNs sikkerhetsråd skal holde et krisemøte om konflikten tirsdag. Både EU, Russland og Tysklands statsminister Angela Merkel har bedt partene om umiddelbart å legge ned våpnene.

Merkel snakket tirsdag på telefon med Aserbajdsjans president Ilham Alijev. Dagen før hadde hun en samtale med Armenias statsminister Nikol Pasjinian.

– Hun ba innstendig om en umiddelbar våpenhvile, sier Merkels talsmann Steffen Seibert.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.