Sju aserbajdsjanske soldater ble drept i sammenstøt på grensa mot Armenia tirsdag, ifølge en talsperson for myndighetene i Baku.

De to landene inngikk våpenhvile samme dag etter at konflikten rundt regionen Nagorno-Karabakh blusset opp igjen. Sammenstøtene tirsdag var de verste siden landene i fjor gikk til krig om den omstridte regionen.

Den seks uker lange konflikten, der mer enn 6.500 mennesker døde, endte i november i fjor. Da kom det på plass en avtale mellom Russland og Armenia som førte til at Armenia avga deler av territoriet de hadde kontrollert i flere tiår.

Men etter at spenningen på grensen har bygget seg opp, har det oppstått ny bekymring for at den territorielle striden kan blusse opp.

– Sju soldater døde og ti ble såret i sammenstøt provosert av Armenia, het det i en uttalelse fra forsvarsdepartementet i Aserbajdsjan, som la til at situasjonen stabiliserte seg tirsdag kveld.

Ba Russland om støtte

Armenia rapporterte på sin side at én person er drept, 13 tatt til fange og 24 savnet.

– Situasjonen ved grensens østlige sektor var relativt rolig, og en våpenhvileavtale ble respektert, het det i en uttalelse onsdag morgen.

Armenias statsminister Nikol Pashinyan anklaget tirsdag Aserbajdsjan for å utfordre landets suverenitet og uavhengighet. Svaret fra Baku var at Armenia var ansvarlig for en storstilt militær provokasjon.

Armenia appellerte til sin allierte Russland for militær støtte i tråd med en forsvarspakt som forplikter Moskva til å beskytte landet mot en eventuell utenlandsk invasjon.

Den russiske forsvarsministeren Sergej Shoigu meklet fram en våpenhvileavtale, som trådte i kraft klokken 18.30 tirsdag kveld.

Langvarig konflikt

Shoigu sa tirsdag at han hadde oppfordret begge parter til å umiddelbart avslutte handlinger som kunne provosere fram ytterligere eskalering. I tillegg har EU, Frankrike, FN og USA oppfordret begge sider til å dempe spenningsnivået.

Etniske armenske separatister i Nagorno-Karabakh brøt ut av Aserbajdsjan da Sovjetunionen kollapset i 1991, og krigen som fulgte, krevde 30.000 menneskeliv.

Situasjonen har lenge vært spent mellom Armenia og Aserbajdsjan, og situasjonen har eskalert de siste dagene.

Lørdag ble den eneste veien til Nagorno-Karabakh-regionen fra Armenia stengt en kort periode, og tirsdag var det trefninger flere steder langs grensen.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.