Russerne har fremforhandlet en våpenhvile og setter inn en fredsstyrke i Nagorno Karabakh. Foto: Russisk forsvarsdept./AP/Scanpix

Det armenske helsedepartement opplyser at 2.317 armenske soldater er drept på seks uker. Det er ingen «konflikt», det er krig.

Det er en økning på 1.000 drepte siden siste oppdatering over falne.

Armenia blir presset av Aserbajdsjan og Tyrkia, som anvender jihadister fra Syria som leiesoldater.

I en ny våpenhvileavtale er Armenia tvunget til å avstå områder som Aserbajdsjan erobret med tyrkisk flystøtte. Armenerne brenner nå husene sin fremfor å overlate dem til fienden. De må være ute av områdene før midnatt lørdag.

– Dette er mitt hus. Jeg kan ikke overlate det til tyrkerne, sier en mann. Aserbajdsjanere blir ofte omtalt som «tyrkere» av armenere.

– Alle kommer til å brenne ned sine hus i dag. Vi har blitt bedt om å dra innen midnatt, sier han til AFP mens han kaster brennende planker og filler dynket i bensin inn i sitt tomme hus.

Russisk fredsstyrke

Russerne har sendt panservogner og soldater til Stepanakert, hovedstaden i Nagorno Karabakh, for å sørge for at tyrkerne ikke forsyner seg av mer territorium.

Tirsdag sendte Russland 1.900 soldater og 90 pansrede kjøretøyer til Nagorno-Karabakh for å begynne på et fem år langt fredsbevarende oppdrag.

Hvis Aserbajdsjan angriper, vil de treffe russiske styrker.

Tyrkia legger ikke skjul på sin glede over fremgangen, som det har vært en del av.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu gratulerte tirsdag Aserbajdsjan.

– Vårt kjære Aserbajdsjan gjorde store framskritt på slagmarken og ved forhandlingsbordet. Jeg gratulerer dem helhjertet med suksessen, skrev han triumfalistisk på Twitter.

Iran ut mot jihadister

Men ikke alle er glad for Allijev og Erdogans fremgang. Iran ønsker jihadistene fra Syria ut av området snarest. Iran grenser til både Armenia og Aserbajdsjan.

Samtidig ber Iran om at fremmedkrigere trekkes ut.

– Alle takfiri-styrker og fremmedkrigere må trekkes ut fra regionen, uttaler iransk UD.

Begrepet takfiri brukes av iranske myndigheter for å beskrive sunnimuslimske jihadister.

I forrige måned advarte Irans president Hassan Rouhani om at han ikke vil tillate det han kalte terrorister nær Irans grense mot Aserbajdsjan. Uttalelsen kom etter at Frankrike og Russland hadde gitt uttrykk for bekymring over at tyrkisk-vennlige fremmedkrigere fra Syria hadde dratt til Nagorno-Karabakh.

FAKTA (NTB):

* Avtalen ble underskrevet av Russlands president Vladimir Putin, Armenias statsminister Nikol Pasjinian og Aserbajdsjans president Ilham Alijev.

* Partene ble enige om en full våpenhvile fra midnatt Moskva-tid tirsdag (klokken 22 mandag norsk tid).

* De to partene vil beholde posisjonene de har tilegnet seg i løpet av de siste sammenstøtene. Det betyr at Aserbajdsjan får tilbake 15 til 20 prosent av sitt tidligere tapte territorium, inkludert den strategisk viktige byen Sjusja.

* Russland skal bidra med fredsbevarende styrker i regionen, inkludert 1.960 militærpersonell med lette våpen og 90 pansrede mannskapsvogner. I tillegg skal 380 enheter med kjøretøy og spesialutstyr sikre roen i Latsjin-korridoren, som knytter regionen til Armenia.

* Det fredsbevarende oppdraget skal vare i fem år, og innsatsen skal fornyes automatisk i fem år så lenge ingen av partene trekker seg fra avtalen.

* Armenia vil gi Aserbajdsjan kontroll over Kalbajar-distriktet innen 15. november, Agdam-distriktet innen 20. november og Latsjin-distriktet innen 1. desember.

* Internt fordrevne og flyktninger vil returnere til regionen og nærliggende distrikter som tidligere var under armensk kontroll.

* De to partene vil gjennomføre utveksling av krigsfanger, andre pågrepne og falne.

* Armenia skal være garantist for transport gjennom landet fra Aserbajdsjan til landets eksklave Nakhitsjevan, som ligger mot grensa til Tyrkia.

* Avtalen sier ingenting om den fremtidige statusen til de armensk-befolkede områdene i Nagorno-Karabakh, eller om hvordan framtidige forhandlinger om å gjøre slutt på konflikten skal foregå.

(Kilde: AFP)

 

Årets julegave! Kjøp Kents bok om klimahysteriet her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.