President Recep Tayyip Erdogan inspiserer den nyåpnede standpromenaden i tyrkiskokkuperte Varosha på Kypros. Søndag 15. november 2020. AP Photo/Nedim Enginsoy

President Recep Tayyip Erdogan ber om grønt lys til å sende soldater til Aserbajdsjan der Tyrkia vil etablere et «fredsbevarende senter» sammen med Russland.

Senteret skal ifølge Erdogan overvåke våpenhvilen i Nagorno-Karabakh, som helt siden Sovjetunionens sammenbrudd har vært en kilde til konflikt mellom Aserbajdsjan og Armenia.

De to siste dagene har tyrkiske og russiske tjenestemenn sittet i samtaler om hvordan avtalen skal iverksettes, og mandag ba Erdogan nasjonalforsamlingen i Ankara om å godkjenne utplasseringen, som skal gjelde for ett år. Erdogan vil ha mandat til å bestemme størrelsen på styrken.

Tyrkia er en av Aserbajdsjans nærmeste allierte og har stilt seg bak landets krav om å få tilbake områder som armenske separatister tok kontroll over i krigen mellom 1988 og 1994.

Fredsplanen som ble inngått i forrige uke, innebærer at armenske separatister mister kontroll over deler av Nagorno-Karabakh og områdene rundt. Om lag 2.000 russiske soldater skal utplasseres i regionen for å vokte over at våpenhvilen respekteres.

Russland har flere ganger understreket at avtalen ikke innebærer utplassering av tyrkiske styrker. Det fastslås imidlertid at det skal etableres et fredsbevarende senter, men uten at det spesifiseres hva slags rolle senteret skal ha.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.