NTB

Aserbajdsjan har sett muligheten til å gå inn i Nagorno-Karabakh mens den russiske fredsbevarende styrken i området er på vikende front, mener analytiker.

Landet innledet tirsdag en operasjon for å jage ut det myndighetene omtaler som lokale terrorister, fra området.

– Russland har vanskelig for å håndtere andre konflikter samtidig og har til en viss grad mistet sin militære slagkraft i Ukraina. Det er det som også gjør at Aserbajdsjan har utnyttet Russlands økende svakhet, sier Jakob Hedenskog til svenske TT.

Han er analytiker ved senter for Øst-Europa-studier ved Utrikespolitiska institutet i Stockholm. Han trekker fram at en våpenhvile ble framforhandlet med russisk hjelp etter flere ukers stridigheter i 2020.

På tross av dette har det vært flere væpnede sammenstøt, og Aserbajdsjan beskylder nå Armenia for å ha utplassert styrker i området. Hedenskog påpeker at det i det siste har skjedd en utenrikspolitisk dreining i Armenia.

– Man er skuffet over Russland, som man opplever ikke lever opp til sine forpliktelser med å beskytte Armenia. De har beskyldt Russland for å støtte Aserbajdsjan i kampen for overta kontrollen i regionen, sier analytikeren.

Flertallet av befolkningen i Nagorno-Karabakh er etniske armenere. Regionen er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men siden 1994 har armenske separatister kontrollert deler av området.

Les også:

Armenia ber Sikkerhetsrådet stanse Aserbajdsjans angrep

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.