De kaller den livets vei, siden den er den eneste veien som forbinder 120.000 kristne, etniske armenere som bor i Nagorno-Karabakh-region med Republikken Armenia. I nesten ni måneder har Lachin-korridoren vært blokkert av aserbajdsjanske myndigheter, noe som har resultert i alvorlig mangel på mat, medisiner, hygieneprodukter og drivstoff i regionen. Dette melder BBC.

Atten år gamle Hayk står på balkongen til et beskjedent hotell i Goris på den armenske siden av grensen til Aserbajdsjan og snakker med sin mor via en videosamtale.

«Ingen egg, ikke sukker, det er ingen søtsaker i det hele tatt, brød blir rasjonert, sto opp klokka 04:00 her om dagen for å stå i kø», sier moren hans, som snakker fra byen Martakert i Karabakh.

Armenere klarer ikke å nå familiene sine på den andre siden av Lachin-korridoren fordi den har vært blokkert av Aserbajdsjan siden desember.

Ingen uavhengige medier har heller klart å nå Nagorno-Karabakh-enklaven. Bilder og videoer av tomme butikker har likevel sirkulert på sosiale medier.

«Folk står i kø i timevis for å få minimale matrasjoner. Folk besvimer i brødkøene», sier den lokale journalisten Irina Hayrapetyan i en innspilt talemelding fra innsiden av den etniske armenske enklaven. «Vi har ikke drivstoff til transport, og folk må gå mange kilometer til fots for å stå i kø for å kjøpe det de kan for å brødfø familiene sine».

Lokale myndigheter i Nagorno-Karabakh hevder at ett av tre dødsfall nå skyldes underernæring.

«Jeg kjenner til et tilfelle hvor ei gravid kvinne mistet barnet sitt fordi det ikke var bensin som kunne bringe henne til sykehus», sier Hayks mor. Hun snakker om mangel på gass og drivstoff og regelmessige strømbrudd. Folk har ikke medisiner, ikke engang sjampo. Når vinteren og kulda kommer vil situasjonen bli verre.

Den fjellrike regionen Nagorno-Karabakh har vært en kilde til konflikt mellom det kristne Armenia og det muslimske Aserbajdsjan i flere tiår.

I den siste seks ukers krigen i 2020, gjenerobret Aserbajdsjan alle territoriene rundt Nagorno-Karabakh som Armenia har holdt siden 1994.

Russland meglet frem en våpenhvile med utplassering av russiske fredsbevarende styrker for å garantere sikkerheten til etniske armenere og for å kontrollere Lachin-korridoren. Dette åpnet for fri bevegelse av mennesker og varer mellom Karabakh og Armenia. Etter Russlands fokus på krigen i Ukraina, blokkerte Aserbajdsjan veien til Nagorno-Karabakhs regionale hovedstad i desember i fjor.

I april installerte Aserbajdsjan sitt eget militære sjekkpunkt ved inngangen til Lachin-korridoren. Landet har anklaget Armenia for å bruke veien til å bringe inn militære forsyninger, noe Armenia benekter.

Den internasjonale domstolen ICJ har fortalt Aserbajdsjan at de har en juridisk bindende forpliktelse til å tillate «uhindret bevegelse av personer, kjøretøy og last» på veien i begge retninger.

Aserbajdsjan benekter at en humanitær krise utspiller seg i Nagorno-Karabakh.

En tidligere aktor i Den internasjonale straffedomstolen (ICC), Luis Moreno Ocampo, har derimot advart om faren for folkemord i enklaven. «Sult er det usynlige folkemordvåpenet. Uten umiddelbare dramatisk grep vil denne gruppen armenere gå til grunne om få uker», sier han.

Sikkerhetsrådet diskuterte sultkrise i Nagorno-Karabakh

– Tyrkia styrer angrepet på Nagorno-Karabakh

Aserbajdsjan kan ha startet ny krig mot Armenia i Nagorno Karabakh

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.