Tilgangen til mat er snever for innbyggerne i Nagorno-Karabakh etter at Aserbajdsjan blokkerte det eneste veien inn. Onsdag var saken oppe i FNs sikkerhetsråd.

Det skjer etter at en tidligere aktor i Den internasjonale straffedomstolen (ICC), Luis Moreno Ocampo, advarte om faren for folkemord i enklaven.

– Sult er det usynlige folkemordvåpenet. Uten umiddelbare dramatisk grep vil denne gruppen armenere gå til grunne om få uker, sa han.

Edem Wosornu, en høytstående FN-tjenesteperson, sa til sikkerhetsrådet onsdag at Røde Kors-leveransene med nødhjelp må få fortsette å komme seg gjennom rutene inn til Nagorno-Karabakh.

Ifølge henne har Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), som er den eneste internasjonale hjelpeorganisasjonen med tilgang til området, ikke vært i stand til å transportere mat via Lacin-korridoren siden 14. juni og medisin siden 7. juli.

Korridoren er den eneste ruten mellom Armenia og Nagorno-Karabakh, og innbyggere forteller at det har blitt vanskelig å få tak i mat, medisinsk utstyr og andre viktige varer.

– Det er veldig lenge siden jeg har spist melkeprodukter eller egg, sa den 23 år gamle engelsklæreren Nina Shahverdyan i en videosamtale med Reuters.

Nagorno-Karabakh er en selvstyrt separatistregion som ligger inne i Aserbajdsjan, der befolkningen er overveiende armensk. Det bor rundt 120.000 personer der. Armenia og Aserbajdsjan har utkjempet to blodige kriger om den, den siste i 2020.

Aserbajdsjan øker presset på armenerne i skyggen av krigen i Ukraina

To armenere ville ikke forlate sine hus, ble halshogd av aserbajdsjanske soldater

Nagorno Karabakh – separatisme og sivilisasjonskamp i Kaukasus

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.