Et maleri fjernes lørdag fra Dadivank-klosteret som stammer tilbake fra det niende århundre. Foto: Dmitrij Lovetskij/AP/NTB

En våpenhvileavtale ser ut til å avslutte krigen om Nagorno-Karabakh-regionen. De ansatte ved Dadivank-klosteret har i helgen fjernet uerstattelige kunstgjenstander fra klosteret, i frykt for hva som vil skje når Aserbajdsjan, der flertallet er muslimer, overtar området.

Blant gjenstandene som fjernes er religiøse kunstskatter fra det niende århundre. Frykten for at kirkene i området ikke vil få stå i fred er stor, til tross for at NTB i dag melder at Aserbajdsjans president lover at kristne kirker vil bli beskyttet når landet nå tar over flere områder som har vært kontrollert av armenere.

Aserbajdsjan, der flertallet er muslimer, er i ferd med å overta flere landområder som har vært kontrollert av armenske separatister. Det skjer i en våpenhvileavtale som ser ut til å avslutte krigen om Nagorno-Karabakh-regionen.

President Ilham Alijevs kontor opplyser at presidenten i en telefonsamtale med Russlands president Vladimir Putin har forsikret at kirker i områdene som overtas skal beskyttes.

Det første armenskontrollerte området, Kalbajar, blir overtatt av Aserbajdsjan lørdag. Området er kjent for Dadivank-klosteret, der kirkens ansatte i helgen har fjernet flere hellige gjenstander. Flere folk i regionen satte fyr på husene sine før den aserbajdsjanske overtakelsen.

Hvordan og hvem som skal få ansvaret for å beskytte kirkene når området kommer inn under muslimsk styre, nevnes ikke.

Les også:

«Myrdet og forrådt». Fridtjof Nansen om Armenia, del I

«Myrdet og forrådt». Fridtjof Nansen om Armenia, del II

Årets julegave! Kjøp Kents bok om klimahysteriet her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.