Armenske separatister sier at byer i Nagorno-Karabakh blir kraftig beskutt. Tidligere varslet Aserbajdsjan en operasjon i det omstridte området.

– For øyeblikket er hovedstaden Stepanakert og andre byer og landsbyer under intens beskytning, skriver en separatistorganisasjon med base i Armenia i sosiale medier tirsdag. (NTB-AFP-Reuters)

Nagorno-Karabakh har vært et område preget av konflikt mellom Armenia og Aserbajdsjan i flere tiår. Området anerkjennes internasjonalt som en del av Aserbajdsjan, men armenske separatister har stort sett har kontrollen over Nagorno-Karabakh siden 90-tallet.

Mye av årsaken til konflikten er at Aserbajdsjan er et land hvor nesten 97 prosent av befolkningen er muslimer, mens Nagorno-Karabakh besto av et klart flertall armenere hvorav over 90 prosent er kristne.

Tirsdag varslet Aserbajdsjan en «antiterroroperasjon» i området, som folkerettslig tilhører landet, men som er delvis kontrollert av armenske separatister, skriver NTB.

Russland ber om at partene i Nagorno-Karabakh stanser blodsutgytelsene. Russiske fredsbevarende styrker befinner seg i området for å overvåke en tidligere våpenhvile, og de vil fortsette sitt oppdrag, ifølge Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet.

Aserbajdsjan står bak de omfattende militære angrepene, og krever at administrasjonen til de armenske separatistene i Nagorno-Karabakh må oppløses.

Oppløsning av separatistmyndighetene er nødvendig for å oppnå fred i Nagorno-Karabakh, hevder Aserbajdsjans utenriksdepartement.

Myndighetene i det armenskbebodde området sier samtidig at Aserbajdsjan angriper hele frontlinjen med raketter og artilleri.

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.