For første gang på mange tiår er det nå konstatert polio i New York, nærmere bestemt i delstatens minste fylke, Rockland. Utbruddet knyttes til fylkets store ultra-ortodokse jødiske befolkning, og til motstanden mot vaksiner på generelt grunnlag.

Helsemyndighetene har funnet poliosmitte i avfallsvannet i sju fylker nord for New York City. Bare én person har fått påvist smitte, men det er stor frykt for at den smittsomme sykdommen er tilbake etter mange år.

Personen som er smittet og har fått lammelser, er en uvaksinert voksen i fylket Rockland. Vedkommende er den første som får påvist polio på flere tiår i USA.

Delstatens helsesjef, Mary T. Bassett, sier at det er fare for at ytterligere hundrevis av mennesker bærer på smitten, og at det er viktig at alle voksne, ikke minst gravide, og unge har oppdatert vaksineringen sin.

Poliovaksine er obligatorisk for alle barn i delstaten New York, men i enkelte områder er kontrollen svak. Både Rockland og nabofylket Orange er kjent for å ha mange vaksinemotstandere, med bare rundt 60 prosent vaksinert. (NTB)

Poliotilfellet er av type 2 VDPV, det vil si en type som kan dukke opp hvis det svekkede levende viruset som brukes i orale polio-vaksine får sirkulere i under-immuniserte populasjoner lenge nok til genetisk å gå tilbake til en versjon som forårsaker lammelse.

Ifølge  flere medier har USAs senter for smittsomme sykdommer (CDC) bekreftet at virruset som er funnet er genetisk lenket til et som er funnet i Israel og til virusspesimens i Storbritannia.

The CDC said that laboratory tests confirmed the strain was genetically linked to one found in Israel and samples of the virus in the United Kingdom. (The Week)

Lokalavisen for Lower Hudson Valley, Lohud, knytter poliotilfellet til generell skepsis til vaksiner, og peker ut Rockland som episenteret for vaksinemotstand i USA, uten å knytte det direkte til fylkets store befolkning av ultra-ortodokse jøder.

Such misinformation could be especially damaging in some of Rockland’s ultra-Orthodox communities, where large families often gather in small spaces for communal and religious events, said Dr. Aaron Glatt, chief of infectious diseases at Mount Sinai South Nassau Hospital.

«I’m very concerned,» said Glatt, who visited ultra-Orthodox congregations in Rockland County during the measles outbreak to teach them about vaccine science. (Lohud)

Lohud eies av Gannet Co Inc., som også eier avisen USA Today og som er kjent for sin støtte til venstresiden i amerikansk politikk. Det forklarer at avisen i samme artikkel bruker utbruddet av polio til å angripe den kjente vaksinemotstanderen, Robert Kennedy jr (D) og Donald Trump.

If Rockland County’s anti-vaccine movement historically relied on traditional methods to reach new members, its modern target audience operates almost entirely on digital platforms.

According to data researchers who study social media traffic patterns, that audience includes many of former President Donald Trump’s most ardent supporters. (Lohud)

Polio virus found in wastewater sample in NYC, health officials urge residents to get vaccinated (The Week)

Rockland County is an epicenter for anti-vaccination fear — even as COVID-19 rages (Lohud)

Updated statement on report of polio detection in United States (Polioeradication.org)

Denne nyheten om polioutbrudd var også blant temaene som ble tatt opp på torsdagens Doc-TV International:

Doc-TV International: Truth comes to light

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.