President Joe Biden. Foto:  AP Photo/Evan Vucci

USAs president Joe Biden lanserte onsdag en rekke presidentordrer som viser hva han prioriterer. Det er ikke økonomi, energi, kriminalitet eller ukontrollert innvandring. I stedet vil han ha nye klimatiltak.

Det er NTB-AFP som melder om dette nyeste utspillet fra USAs president, der han viser hvilke saker man ønsker å prioritere i Det Hvite Hus, og tilsvarende hvile saker man skyver under teppet.

– Klimaendringene er en klar og tilstedeværende fare, og helsen til våre innbyggere og lokalsamfunn står på spill, sa Biden.

Han kunngjorde blant annet en investering på 2,3 milliarder dollar som skal gå til å bygge infrastruktur som skal kunne stå imot klimakatastrofer.

– Hetebølgene som rammer både Europa og USA denne sommeren, viser at det haster, mener presidenten.

Han kommer ikke nærmere inn på noen form for dokumentasjon på disse påståtte sammenhengene.

Biden understreker at hans administrasjon ikke vil nøle med å gjøre det som skal til for å møte klimakrisen, med eller uten støtte fra Kongressen.

Da Biden ble president, gikk han hardt ut i klimasaken. Det første han gjorde var å få USA tilbake i Parisavtalen, deretter kunngjorde han et ambisiøst mål om at USA skulle kutte utslippene med 50 prosent fra 2005-nivå innen 2030.

Han stengte også umiddelbart ned oljeledningen Keystone XL Pipeline , og la dermed grunnlag for mye av den vanskelige energisituasjonen USA nå befinner seg i.

Men de nye klima-planene har møtt motstand i Kongressen, hvor Biden mangler støtte for å få gjennomslag.

Blant annet er Bidens store og etter manges syn urealistiske «Build Back Better»-plan, som inkluderte mange til dels svært omstridt klimatiltak, lagt død med hjelp av demokraten Joe Manchin fra kullstaten West Virginia.

– Kongressen handler ikke som den skal. Dette er en nødsituasjon og som president vil jeg bruke mine makt til å bekjempe klimakrisen, sa han onsdag.

Likevel erklærte ikke Biden klimakrisen som en formell nødsituasjon. Hadde han gjort det, ville det gitt ham ytterligere politiske fullmakter til å gjennomføre tiltak.

Mange vil merke seg at nettopp den såkalte klimasaken fremstår som langt viktigere for Biden-administrasjonen enn en rekke andre spørsmål vanlige amerikanere er mer opptatt av i hverdagen.

Eksempler på slike spørsmål er høy inflasjon, galopperende energipriser, økende kriminalitet og forfall i større byer landet rundt, og ikke minst den  ukontrollerte innvandringen til USA over grensen mot Mexico, se under.

Les også: 

Eksplosiv økning av migranter til USA

God sommerlesning:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.