Pete Buttigieg klemmer sin partner, Chasten Buttigieg, idet han 1. mars 2020 kunngjør at han trekker seg fra Demokratenes presidentvalgkamp. Nå er han Joe Bidens kandidat til å bli transportminister. Foto: Michael Caterina / South Bend Tribune via USA Today / Reuters / NTB

Joe Biden har valgt Pete Buttigieg (38) som transportminister, melder flere medier. I så fall blir han den første åpent homofile ministeren i USA noensinne.

Natt til onsdag bekrefter Biden at Buttigieg blir den første åpent homofile som noen gang har sittet i en amerikansk regjering.

– Denne nominasjonen er en milepæl i en kamp som har pågått i flere tiår for å sikre at LHBT-personer er representert i myndighetene på alle nivåer, sier Annise Parker, leder for organisasjonen Victory Institute.

Nyhetsbyråene AP og Reuters fikk tirsdag kveld bekreftet av kilder at Buttigieg er valgt til transportminister i Bidens påtroppende regjering. Også CNN og andre medier meldte at Buttigieg lå best an i kampen om ministerposten.

Viktig rolle

Transportdepartementet har blant annet ansvaret for USAs motorveier, fly og tog. Det er ventet at departementet vil spille en viktig rolle i Biden-administrasjonens arbeid med å få USA ut av den økonomiske krisen i kjølvannet av koronapandemien.

Biden sier i en uttalelse at Buttigieg er en «patriot og problemløser som står for det beste av det vi er som nasjon».

– Jeg nominerer ham til transportminister fordi denne posisjonen binder sammen så mange av de utfordringene og mulighetene som ligger framfor oss, sier Biden.

– Jobber, infrastruktur, likeverd og klima er alle en del av transportdepartementet, som er ansvarlig for noen av våre mest ambisiøse planer for å bygge en bedre framtid, sa den kommende presidenten videre.

President Donald Trump har i flere år lovet at det vil komme en ny stor transportpakke, men det har ikke blitt noe av.

Snakker norsk

Joe Biden har tidligere sammenlignet Buttigieg med sin avdøde sønn, Beau.

– Det er den største komplimenten jeg kan gi et menneske. Og som Beau har han en ryggrad av jern, sa Biden på et valgkampstevne sammen med 38-åringen tidligere i år.

Med Buttigieg i ministerposten får USA også en norsktalende transportminister.

Buttigieg ble kjent i USA som ordfører Pete etter at han i åtte år fra 2012 til 2020 var ordfører i South Bend, Indiana. Han lærte seg norsk blant annet for å lese Bjørnstjerne Bjørnson, Sigrid Undset og Knut Hamsun.

Buttigieg tok i 2014 sju måneders pause fra sin ordførergjerning for å tjenestegjøre som etterretningsoffiser i Afghanistan. Han har vært gift med ektemannen Chasten Buttigieg siden 2018.

Flere utnevnelser på trappene

Tirsdag ble det kjent at Biden også har valgt elbil-entusiast og tidligere guvernør i Michigan, Jennifer Granholm, til USAs nye energiminister. Det opplyser kilder til avisen Washington Post og nyhetsbyrået AP.

Valget viser at Biden vil ha et departement som spiller en aktiv rolle i å håndtere klimakrisen, ifølge avisen.

Biden har også valgt Gina McCarthy til å lede et ambisiøst klimaarbeid på hjemmebane. McCarthy, som tidligere har ledet miljødirektoratet EPA og arbeidet med Barack Obamas plan for ren energi, er nå aktuell som klimakoordinator i Det hvite hus.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.