Tidligere visepresident og nåværende presidentkandidat Joe Biden. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB

Det strømmer inn med gratulasjoner fra europeiske ledere til presidentkandidat Joe Biden. Allerede tirsdag satte flere statsoverhoder i gang formelle samtaler med «USAs påtroppende president».

Det er bare ett problem: Valget er ikke avgjort.

Det telles fremdeles stemmesedler i enkelte stater, flere dager etter valget. I Michigan blir det omtelling. Det finnes muligheter for at det også kan skje i Pennsylvania. Rettsprosesser er iverksatt etter varsling om valgfusk, med særlig øyne på Arizona, Pennsylvania og Georgia. Men det ser ikke ut til å affisere verken statsledere eller store mediehus, vel vitende om at valgresultatet ikke er verifisert.

I så måte er det god grunn til å stille spørsmålstegn ved demokratiske prinsipper, både i USA og i Europa.

Sakene tikker inn i nyhetsstrømmen hos NTB, time for time, den siste oppsummerer dagens småsaker i ett jafs:

– De får høre at USA er tilbake. Vi skal være med i spillet igjen. Det blir ikke USA alene, sa Biden på en pressekonferanse i hjembyen Wilmington tirsdag.

Tirsdag fikk Biden telefoner fra flere regjeringssjefer, deriblant Tysklands statsminister Angela Merkel, Storbritannias statsminister Boris Johnson, Frankrikes president Emmanuel Macron og Irlands statsminister Micheál Martin. Han snakket med nabolandet Canadas statsminister Justin Trudeau allerede mandag.

Merkels talsperson sier hun ringte Biden for å gratulere ham, og begge parter var enige om at transatlantisk samarbeid er svært viktig, mens Macron sa han ville jobbe sammen med presidenten på områder som kampen mot klimaendringer, helse, og terror. Britiske medier melder at Johnson snakket med Biden i 25 minutter. Martin tvitret på sin side at Biden snakket om sine irske aner.

Også Tyrkias president sa tirsdag at han gleder seg til å samarbeide med Biden.

Det er uklart hva de egentlige nyhetene er. Det fremstår tydelig et brennende ønske om at Biden skal være USAs 46. president, og dermed utøves det et utilbørlig press på de menneskene som skal avgjøre valget. Dette er et propagandamaskineri uten sidestykke.

Det kan synes å være en viss fare for at skinnet er solgt før bjørnen er skutt.

Software-feil gjorde 6000 Trump-stemmer til Biden-stemmer

 

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.