Ursula von der Leyen taler til WEF tirsdag. Foto: Salvatore Di Nolfi / Keystone via AP / NTB

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen oppfordrer USA til å samarbeide om et felles, globalt sett med regler for sosiale medier.

– Forretningsmodellen til nettplattformene har stor innvirkning, ikke bare på fri og rettferdig konkurranse, men også demokratiene våre, vår sikkerhet, og informasjonskvaliteten vår, sa von der Leyen tirsdag.

I en tale til årets nettbaserte utgave av Verdens økonomiske forum (WEF) ba hun nettgigantene om å ta ansvar for hvordan de sprer, fremmer og fjerner innhold.

Von der Leyen mener blant annet at avgjørelsen om å stenge Donald Trumps Twitter-konto ikke burde vært basert på selskapets regler alene.

Merkel vil skattlegge
Også Tysklands statsminister Angela Merkel snakket om makten til IT-gigantene og de store sosiale mediene i sin tale til WEF tirsdag.

Hun sa hun håper å samarbeide med USAs nye president Joe Biden om skattlegging av digitale selskaper.

– Jeg håper at vi i større grad vil klare å forankre den sentrale rollen som konkurranselovgivning har globalt, for å hindre at det oppstår monopoler, sa Merkel.

Australsk krav
Flere land har i senere år forsøkt å innføre nye lover og regler for å tvinge nettgigantene – hvorav de fleste er amerikanske – til å betale mer skatt og bidra mer til fellesskapet.

I Australia krever regjeringen at Google og Facebook må betale mer til australske medieselskaper for deling av nyheter. Google har svart med å true med å stenge sin søkemotor i Australia og nekte australierne å google.

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂