Irans president Ebrahim Raisi. Foto: Iranian Presidency Office via AP

Iran vurderer nå muligheten for å eksportere naturgass til Europa etter at Russlands invasjon av Ukraina har ført til rekordhøye gasspriser. Det kan løse problemer for flere europeiske land.

Selv om naturgassreservene i Iran er blant verdens største, er landet hardt rammet av sanksjonene som ble gjeninnført da USA trakk seg fra atomavtalen mellom Iran og verdens stormakter. Inntil sanksjonene oppheves, hindres Iran i å selge gass til Europa, skriver NTB-AFP i en melding.

Samtalene om å gjenopplive avtalen og dermed oppheve sanksjonene, har pågått i Wien siden i fjor, men hittil uten resultat.

Europa kunne hatt god bruk for den iranske gassen etter at Russlands angrep på Ukraina sendte prisen på olje og gass til værs. Det kan nå derfor være større sannsynlighet for at Europa velger å oppheve de aktuelle sanksjonene mot Iran, for å få løst sitt akutte energiproblem.

EU-landene er sterkt avhengig av den russiske gassen, som utgjør 45 prosent av unionens gassimport, men situasjonen ble verre onsdag da Ukraina opplyste at Russland hadde stanset gasseksporten gjennom rørledninger i Øst-Ukraina.

Spørsmålet er imidlertid om Iran samtidig vil kreve mer omfattende lettelser i sanksjonene, for å være villig til å avhjelpe Europas gassmangel.

Ikke lest ennå? Kanskje gi som gave? Bestill fra Document forlag: 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.