Også skoler i skandinaviske land fungerer tidvis som moskeer. Foto: Document.  

I den danske byen Gladsaxe ble lekerommet på McDonald’s brukt til bønnerom av ansatte. Da gjester reagerte, sa restauranten klart fra om at denne praksisen måtte opphøre.

Mange muslimer er påpasselige med å overholde sine daglige bønneritualer. Man skal flere ganger daglig rulle ut et bønneteppe og be i retning av Mekka.

Men denne praksisen er ikke alltid så enkel å kombinere med hverdagen i et vestlig land, og spesielt ikke i arbeidslivet.

På en McDonald’s-restaurant i danske Gladsaxe hadde en muslimsk ansatt funnet ut at lekerommet til gjestende barn var godt egnet som bønnerom. Så her rullet den ansatte ut sitt bønneteppe og gjennomførte sin bønn.

Dette falt imidlertid ikke i smak hos alle gjestene på restauranten; de mente at det å gå på en burgerrestaurant skulle være noen annet enn å gå i en moske.

Ekstrabladet har omtalt saken, som startet med at en kunde skrev et brev til avisens spalte Nationen:

Hej.

– Jeg håber, I vil lave en historie … om en muslimsk ansat, der benytter legerummet til at bede i, skrev McDonald’s-gjesten til avisen.

Avisen skriver at vedkommende rett og slett ønsket å nyte sitt måltid uten å måtte se på at en ansatt rullet ut sitt bønneteppe og praktiserte sitt islamske rituale i lokalet.

Vedkommende, som er en mann, ønsker ifølge Ekstra Bladet / Nationen å være anonym, og han har sterke meninger om hvordan islam prakkes på danskene i hverdagen:

MH vil ikke stå frem med navn, men han vil gerne have fokus på, hvor meget religion skal have lov til at fylde i det i offentlige rum.

Hans brev, som nationen! har bedt McDonald’s Danmark kommentere, fortsætter nemlig således:

– Vi orker ikke at høre eller se mere til islam.

– De skal pakke det væk og tage det med hjem eller ned i deres moske.

Innsenderen skal også ha lagt ved en film av bønneseansen i restauranten:

Nationen! har set videoen og sendt den til McDonald’s og spurgt, om de kan bekræfte, at legerummet i Gladsaxe – og eventuelt i andre byer – bliver brugt som bederum? Og hvad de siger til kunder, der ikke bryder sig om religionsudøvelse i sådan en restaurant med offentlig adgang.

McDonald’s sendte så dette svaret til avisen, og legger seg nokså flate. De kaller det en «skivebom» (ved siden av skiven) av ansatte å bruke lekerommet i restauranten til slikt:

– Jeg har aldrig hørt om det før, og det er jo ved siden af skiven, at en medarbejder har benyttet legerummet, eller restauranten i det hele taget, som bederum, svares det fra kommunikasjonssjef Mads Jensen hos McDonald’s.

Restauranten skal ha tatt det opp med den ansatte og gitt vedkommende klar beskjed om å holde sin religiøse praksis for seg selv:

Det har franchisetageren også haft en snak med vedkommende om, opplyser kommunikasjonssjef Mads Jensen, og fortsetter:

– Vi har omkring 6.000 medarbejdere og af mange religiøse orienteringer.

– Alle er velkomne hos os, men vi opfatter religion som en privatsag, som ikke skal influere på vores restauranter.

Kommunikasjonssjefen avslutter med en tydelig melding om hva de ansatte skal konsentrere seg om når de er på jobb, og det er ikke religionsutøvelse:

– Når man er på arbejde handler det om at lave mad og servicere gæsterne – hvad man laver i sin fritid, har vi ingen holdning til, skriver Mads Jensen.

Les også om et liknende eksempel fra Norge, fra 2019: 

Bussjåfør utførte muslimsk bønn i bussen – ville ikke slippe kvinne ombord

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.