Nytt

Danske Kirkers Råd (DKR) møter krass kritikk for sitt svar til de 138 muslimske lærdes, og andre fremtredende representanter for islams, åpne invitasjon til dialog mellom tilhengere av henholdsvis islam og kristendom. DKR blir kritisert for å ignorere konfliktene mellom islam og kristendommen. I tillegg skjemmes invitasjonen til fredsdialog av flere av de muslimske lærdes uttrykte og rabiate hat til jøder.

Religiøs vranglære, pinlig underkastelse og et problematisk forsøg på at ignorere forskellene mellem islam og kristendom.

Det er nogle af reaktionerne på et brev, som paraplyorganisationen Danske Kirkers Råd netop har sendt til 138 muslimske ledere og lærde.

Danske Kirkers Råd, som består af 15 kirkesamfund og 40 kirkelige organisationer, herunder folkekirken, vil med brevet invitere til en tættere dialog med de muslimske ledere, som sidste år i et åbent brev opfordrede paven og andre religiøse ledere til en tættere dialog for at undgå en optrapning af konflikten mellem islam og kristendom.

Danske Kirkers Råd går for langt i forsøket på å finne likheter mellom religionene, mener teolog og leder av Grundtvig Akademiet, Henrik Wigh-Poulsen:

– Brevet minder om det, man i dyreverdenen betegner som «at udstøde beroligende lyde». I politik er det helt normalt, at man udveksler høflighedsfraser og taler uden om konflikterne for at få en dialog i gang. Den taktik er bare mere problematisk, når det gælder religion, og det vi som kristne finder sandt, siger Henrik Wigh-Poulsen, der blandt andet er skeptisk over for rådets forsøg på at understrege alle lighederne mellem kristendom og islam.

Wigh-Poulsen sier at DKR forsøker å pine likheter ut av religionene, mens man samtidig ignorerer de prinsipielle forskjellene. Kritikken støttes av teolog og talsmann for Islamkritisk Nettverk, Katrine Winkel Holm:

I brevet, hvis ordlyd bakkes op i fuld enighed af alle kirkerne i Danske Kirkers Råd, står der blandt andet, at «kristne og muslimer er enige i, at der er ingen Gud uden Gud, at Gud er én, og hans er æren og magten evighed». Og netop den formulering er problematisk, mener Katrine Winkel Holm, teolog og talsmand for Islamkritisk Netværk.

– Her siger rådet nærmest, at der ikke er nogen forskel på Allah og Gud, hvilket jo er religiøs vranglære. I det hele taget er brevet udtryk for en pinlig underkastelse i forhold til islam og samtidig en stærk hån mod de mange mennesker, der undertrykkes i islams navn, hvad enten det så er kristne og jødiske minoriteter eller andre muslimer, siger Katrine Winkel Holm og hæfter sig særligt ved folkekirkens rolle i Danske Kirkers Råd.

– Havde folkekirken ikke været med, ville det være mindre alvorligt. Men folkekirken er repræsenteret, og formanden for Danske Kirkers Råd er jo Anders Gadegaard, som er domprovst i København. At han dermed er ansvarlig for et brev, som i den grad svigter kristendommen og nærmest er udtryk for vranglære, burde være en sag for biskoppen, siger Katrine Winkel Holm.

Også domprosten i Helsingør, Steffen Ravn Jørgensen, er kritisk. Totredjedeler av verdens forfulgte er kristne, og forfølgerne er ofte muslimer. Derfor må man i følge Ravn Jørgensen spørre forfatterene av det danske brevet om de også akter å arbeide for at kristne blir bedre stilt i de landene der kristne undertrykkes. Mellom 2004 og 2007 ble det i det overveiende muslimske Indonesia stengt 110 kristne kirker som et resultat av radikale muslimske gruppers angrep eller lokale myndigheters sjikane.

Formannen for DKR, Anders Gadegaard, avviser kritikken og henviser til at man i brevet også understreker behovet for handling.

Imidlertid er det andre problematiske sider ved Danske Kirkers Råds valgte dialogpartnere. Flere av underskriverne har holdninger en normalt ikke møter hos fortalere for fred og religiøs sameksistens. En rekke muslimske lærde og fremtredende representanter har i flere omganger uttrykt støtte til krig og konflikt med – og forfølgelse av – jøder:

Jødehad: Islam skal dominere verden, Israel skal fjernes fra verdenskortet, og muslimerne skal gøre Hitlers arbejde færdigt, lyder det fra flere muslimske lærde.

På listen finder man blandt andre Tayseer Rajab Al-Tamimi, som er dommer ved en islamisk domstol i Palæstina. Han er samtidig en mand med meget skarpe holdninger til Israel og har ifølge flere nyhedsbureauer blandt andet udtalt, at «jøderne er dømt til at blive forfulgt, ydmyget og tortureret for altid, og det er en muslimsk pligt at sørge for, at de får som fortjent (…) hvor Hitler fejlede, må vi tage over».

Skarpe holdninger finder man også hos den tidligere pakistanske sharia-dommer Muhammad Taqi Usmani, som i den britiske avis The Times er citeret for at have sagt, at når der er muslimer nok i den vestlige verden, skal de «etablere islams overherredømme».

Også Jerusalems mufti, Ikrima Sabri, som har underskrevet opfordringen til dialog, har i flere omgange udtalt sig truende i forhold til Israel. Ifølge den britiske avis The Telegraph har muftien blandt andet afsagt en dom, som stadfæster, at der aldrig har været et jødisk tempel på Tempelbjerget, og at Israel derfor ikke har ret til at eksistere.

For Gadegaard endrer ikke de problematiske uttalelsene på noe i forhold til dialogen:

– Nu har vi jo ikke tjekket samtlige 138 personer for, hvad de måtte have sagt, hvilket både ville være umuligt og urimeligt. Vi har taget stilling til, at de nu har skrevet under på en meget åben og positiv invitation til dialog, og det bør vi da tage imod, siger Anders Gade-gaard, som dog understreger, at man i brevet til de muslimske ledere har påpeget behovet for handling bag de pæne ord om dialog.

– Nu skal alle de muslimske talsmænd ikke stå til ansvar for, hvad en lille gruppe eventuelt kan have sagt i bestemte sammenhænge. Men hvis det viser sig, at man gentagne gange oplever holdninger, der strider imod erklæringerne om dialog og fred, bliver det naturligvis meget svært at komme videre, siger Anders Gadegaard.

Skal dialogen gi noen mening er det avgjørende at man fra begge sider vet hvem man snakker med, påpeker sogneprest og feltprest på flere internasjonale oppgaver, Andreas Christensen – som umiddelbart roser brevet fra Danske Kirkers Råd.

Kristeligt Dagblad: Muslimsk fredsdialog plettet af had mod jøder

Kristeligt Dagblad: Kritik af kirkers islam-dialog

Kristeligt Dagblad: Svarbrevet til de 138 muslimske lederne