IS-sjefen som døde i et amerikansk angrep i Syria onsdag gikk under kallenavnet «ødeleggeren». Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp knytter ham til Sverige, men ikke bare til Sverige. Islamistenes tentakler sprer seg lett over grensene. Det er snakk om grenseløs ekstremisme, som ikke forsvinner.

La oss først se hva som menes med Brandenberg-nettverket:

”Brandbergen-nätverket är starkt förankrat i Sverige, och består i hög grad av folk med nordafrikansk bakgrund. Det är ett mycket centralt nätverk, som har varit en drivande kraft när det gäller terrorhoten i hela Skandinavien, alltså både i Sverige och i Danmark och till viss del också i Norge. Brandbergen-nätverket har i åratal varit centralt att hålla ögonen på för både PET och den svenska säkerhetspolisen SÄPO”, har Jakob Scharf sagt till Svenska Dagbladet. (Expressen)

Selv om den ovenstående lenken er fra 2016, så er den langt fra uaktuell. Så sent som i november i år skriver polisen.se om en skuddløsning mot et foretak i dette «utsatte området» sør i Stockholm fylke. Kanskje var det, som i denne saken fra 2019, snakk om kristne næringsdrivende som hadde utfordret den ikke-kristne majoriteten:

De hotades att betala ”skatt” till kriminella – lever med skydd (mitti – Haninge lokaltidning)

Uansett er slikt knapt som en pølse i slaktetiden å regne. I dagens Sverige er selv skuddløsninger med døden til følge som dusinvare å regne. Litt som i Oslo, sist høst…

Før vi nøster videre på Ranstorps tweet, kan det være på sin plass å sette skyteepisodene inn i en kontekst som politikere og mediefolk flest har vanskelig for å fatte: Skytepisoder som den i Brandbergen er ofte ment som en advarsel til folk (ikke «vanlige folk») om slutte seg til «flokken». Jobbene blir ofte utført av unge gutter som synes det er tøft å skyte litt, men bak dette ligger det et blodig alvor:

Islamister i IS og al-Qa’ida søker makt. Med alle midler.

NTB har torsdag en lengre sak om den drepte IS-lederen. Saken er i og for seg interessant, men nok mest for spesielt interesserte, og den gir liten eller ingen kontekst:

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi sprengte ifølge USAs president Joe Biden seg selv i luften da de amerikanske styrkene gikk til aksjon. Han tok med seg flere familiemedlemmer i døden, ifølge Biden.

Han er en tidligere soldat som er anklaget for å ha ledet massakrer av minoritetsgruppen yazidier. For to år siden tok han over som leder i IS, etter at Abu Bakr al-Baghdadi døde. Også han sprengte seg selv i luften under et amerikansk angrep.

Fløy under radaren

Al-Qurayshi er kjent for å ha holdt en lav profil. Han fløy i stor grad under radaren til irakisk og amerikansk etterretning før han plutselig var IS-sjef.

På tidspunktet da han tok over var IS svekket etter flere år med en offensiv fra USA-ledede styrker i Syria og Irak. Kalifatet IS en gang opprettet, lå i ruiner.

USA satte en pris på hodet hans på 10 millioner dollar.

Den nå døde IS-lederen ble født i den nordirakiske byen Tal Afar og det ble antatt at han var midt i 40-årene da han ble drept. Han ble født inn i en turkmensk familie, og det er blitt påpekt at det er unormalt at en ikke-araber har klatret så høyt i IS.

Al-Qurayshi tjenestegjorde i den irakiske hæren under Saddam Hussein og sluttet seg ifølge tenketanken CEP til al-Qaida etter at den irakiske diktatoren var blitt styrtet i USAs invasjon av landet i 2003.

Beryktet fengsel

I 2004 ble han pågrepet av amerikanske styrker og plassert i det beryktede Camp Bucca-fengselet sør i Irak, der også al-Baghdadi og andre fremtidige IS-topper satt.

Etter at de to fremtidige IS-lederne ble løslatt, ble al-Qurayshi værende ved al-Baghdadis side i den irakiske grenen av al-Qaida. De hoppet senere av for å etablere IS.

I 2014 var Qurashi med på å sikre IS kontroll over byen Mosul, opplyser CEP.

Tenketanken sier at al-Qurayshi raskt etablerte seg som en fremtredende skikkelse i IS. Han fikk kallenavnene «professoren» og «ødeleggeren».

Brutal leder

Internt i IS ble han ansett som en brutal leder. Han hadde ansvaret for å eliminere dem som gjorde motstand mot al-Baghdadis lederskap, ifølge CEP.

Jean-Pierre Filiu, jihadistekspert ved Sciences Po Paris, sier at al-Qurayshi er mest kjent for sin rolle i jihadistangrepene mot yazidiene i Irak.

– Massakrer, fordrivelse og seksuelt slaveri, ramser Filiu opp som ugjerningene som ble begått mot yazidiene.

Hans-Jakob Schindler, tidligere FN-tjenestemann og direktør i CEP, sier at likvideringen er et tilbakeslag for IS som mister nok en leder, men at det trolig ikke er snakk om en gamechanger.

Det antas at IS har hatt planer liggende klare i tilfelle lederen ble drept.

Afghanistan og Vest-Afrika

Schindler sier at al-Qurayshi ikke gjorde mye for å endre IS, ettersom gruppen hadde gått bort fra målet om å danne et kalifat i Irak og Syria, og heller begynt å jobbe mot å bli et internasjonalt jihadistnettverk allerede før al-Baghdadi døde.

Filiu mener imidlertid at det denne gangen kan bli mer ødeleggende for IS enn det var da den forrige lederen ble drept.

– Han var en genuint funksjonell leder og likvideringen kan hindre oppblomstring i jihadistgruppen, iallfall midlertidig, sier Filiu.

Damien Ferre, leder for Jihad Analytics, sier at al-Qurayshis ettermæle vil være at han styrket den afghanske grenen av IS, som har vært aktiv i økende grad siden USA i 2020 besluttet å trekke styrker ut av landet.

Andre forskere påpeker at IS har styrket seg i Vest-Afrika.

– På den operasjonelle siden har IS styrket sitt momentum i 2020, sier Ferre.

20. januar gikk IS-krigere til det største angrepet gruppen har stått for siden kalifatet falt for tre år siden. De angrep da Ghwayran-fengselet i kurdiskkontrollerte Hasakeh nordøst i Syria. Minst 370 døde i angrepet og flere fengslede jihadister ble frigjort. (NTB)

Ingen radar i Norge

Mellomtittelen «Fløy under radaren» er treffende, om enn ikke på al-Qurayshi, som i sin tid var meget godt kjent av både amerikansk og irakisk etterretning. Det som flyr under radaren er hans tilknytning til Sverige, og hvilken rolle de skandinaviske vefredsstatene, nå under avvikling, spiller i en global kamp de færreste gidder å engasjere seg i. Det er jo så mye lettere å bygge fuglekvernemaskiner på Haramsøya for å «redde klimaet» enn å bry seg med komplekse spørsmål som ‘integrering’ og ‘utenforskap’…

Her må vi avlegge NRK et besøk. De har også en informativ sak om denne al-Qurayshi, men hvor mange gidder å lese mer enn ingressen?

Den avdøde IS-lederen skal også ha gitt USA informasjon om hvor daværende nestleder, marokkansk-svenske Mohamed Moumou, også kjent som Abu Qaswarah, oppholdt seg. Noen uker etter avhøret, ble Moumou drept av amerikanske styrker i Mosul i Irak. (NRK)

Der stopper alle henvisninger til noe av det mest sentrale i denne krigen som pågår hver dag, i alle land. Det finnes flere kriger, og for alt det vi vet er de forbundet med hverandre, men la meg i denne omgang begrense meg til denne, og til marokkansk-svenske Mohamed Moumou, også kjent som Abu Qaswarah, som altså Ranstorp nevner i sin Tweet.

Med unntak av dagens artikkel i NRK er det ingen norske medier som har skrevet om denne mannen. I henhold til Wikipedias fyldige engelske side (det finnes ingen norsk side, og den svenske har bare noen få linjer) om ham, var han sovende agent for al-Qai’ida i Stockholm.

While in Sweden, he was the «uncontested leader of an extremist group centered around the Brandbergen Mosque» in the Stockholm suburb of Haninge, according to the U.S. Treasury Department. Säpo, the Swedish Security Service, had been keeping an eye on him since the mid-1990s, suspecting him of leading an Islamist network that supported terrorism abroad.

…According to the United States Department of the Treasury, Moumou traveled to Afghanistan in the mid-1990s to participate in the al-Qaeda-run Khalden training camp. According to TelQuel, Moumou was recruited in 1996 by Ibn al-Shaykh al-Libi to serve as a «sleeper agent» in Stockholm. Moumou reportedly served, at some time in the past, as «Abu Musab al-Zarqawi‘s representative in Europe for issues related to chemical and biological weapons». He reportedly maintained ties to «al-Zarqawi’s inner circle» in Iraq. (Wikipedia)

For de som ennå ikke har fattet det: Kriminalitet, derunder selvsagt narkotikasmugling og gjengkriminalitet, er nært knyttet til islamsk terrorisme – overalt!

Magnus Ranstorp og tre av hans kolleger ved Försvrashögskolen/CATS (Centrum för Assymetriska Hot- og Terrorismstudier) kom i fjor med en 142 sider lang rapport kalt Gränslös extremism. Den burde bli pensum for mange, også for de såkalte integreringsspesialistene i Det kongelige norske justisdepartement og deres sjef, Emilie Enger Mehl (28), som ofte har det med å lese forgjengernes manus.

For uansett hvor mange IS-ledere som blir drept, kommer det alltid en ny. Kanskje kommer det en fra Oslo?

Islamismen er ikke noe som bare finnes i Irak og Syria. Den finnes overalt, også i Sverige og Norge. Mer enn hva folk vet, og mer enn hva politikerne ønsker oppmerksomhet rundt. Skjermdump: Gränslös Extremism

 

De fyra spindlarna i svenska IS-nätet (Expressen)

Biden: IS-lederen valgte å sprenge seg selv (NRK)

Les også:

Trodde du IS var historie?

Mali og Sahel i full oppløsning, men Norge vil fortsatt sende soldater

 

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.