Danmark ble denne uken kastet ut av Mali av militærjuntaen i landet. Fredag diskuterte en rekke europeiske land som deltar i den såkalte Takuba-styrken utviklingen i landet, samtidig som Norge står fast på at de ønsker å sende tropper til Mali. Arbeiderpartiet og Senterpartiet var opprinnelig imot norsk deltakelse, men har nå snudd.

Norge besluttet i juli i fjor å bidra med et mindre antall soldater og to offiserer til styrken. Dette til tross for at Mali noen uker tidligere hadde opplevd det andre militærkuppet på under ett år, og at landet siden har vært styrt av en militærjunta ledet av den 38 år gamle obersten Assimi Goïta.

Det norske styrkebidraget er ennå ikke sendt, men beslutningen ligger fast, og det forhandles videre med militærjuntaen, får NTB opplyst.

– Deployering av personellet forutsetter ferdigstilling av nødvendig avtaleverk med maliske myndigheter. Det arbeides fortsatt med dette, sier spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet. (NTB)

Den flernasjonale Takuba-styrken, som ledes av Sverige, ble opprettet i forlengelsen av den franskledede Barkhane-operasjonen, som startet i 2014. Parallelt har det siden 2013 vært en FN-ledet stabiliseringsstyrke i landet, under navnet MINUSMA (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali).

Flere europeiske land vurderer nå ifølge Danmark å trekke sine soldater ut av den franskledede Takuba-styrken i Mali, som nå styres av en militærjunta under ledelse av oberst Assimi Goïta. Norge vurderer fortsatt å delta i styrken. Illustrasjonsfoto: Sahelconsortium.com

Selv om Frankrike sist sommer vedtok å trappe ned sitt engasjement i regionen, vedtok altså Solberg-regjeringen å sende «et mindre antall soldater» til Mali.

I august stoppet Christian Tybring-Gjedde (FrP) et forslag fra Rødt om å kalle inn Stortinget til møte for å diskutere dette vedtaket.

Fremskrittspartiet ønsker ikke å kalle inn Stortinget til møte om norsk deltakelse i Takuba-styrken i Mali. Dermed har ikke Rødt nok støtte for sitt forslag.

Senterpartiet, SV og MDG støtter forslaget fra Rødt. Men de måtte ha med FrP på laget for å få saken på bordet i Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen. Derfra kunne saken bli sendt videre til plenumsbehandling i Stortinget. (NTB/Document)

Arbeiderpartiet snudde i juli, og nå stadfester altså UD overfor NTB at vedtaket står fast.

Flere aktører

Mali ligger i den såkalte Sahel-regionen, et savannebelte sør for Sahara som strekker seg over hele det afrikanske kontinentet. Situasjonen i Mali og nabostatene er nattsvart.

Sahel-landene er preget av tiltakende vold og terror. Illustrasjon: UN.org

Her er et knippe nyhetsartikler fra Sahel-landene, pluss Algerie. Nyheter som sjelden når norske medier, men som absolutt burde være med i regjeringens og UDs vurderinger:

Ta så med Sudan der generalene fester grepet med russisk og kinesisk hjelp, Sør-Sudan, Norges og kristen­sosialistenes dyreste sorte hull, Eritrea med diktatoren Afewerki, der norske myndigheter later som ingenting, Etiopia med fredsprisvinneren Abyi Ahmed som nå driver krig i Tigray, en krig som truer med å slite landet i filler, ministaten Djibouti (Kina gir Djibouti militært utstyr, forventer velvilje tilbake) og ikke å forglemme Somalia, der islamistene i Al-Shabaab har bukten og begge endene: Somalia’s Famines, Government Apathy and the Aid Industry

En aktør som ikke får plass her, er den russiske privathæren kjent som Wagner-gruppen. De fortjener en egen omtale.

Hva så med Mali? Vel tallene taler:

Utviklingen i antall flyktninger og internt fordrevne går den gale veien. Illustrasjon: José Luengo-Cabrera / Twitter

Les også:

Islam på blodig fremmarsj i Afrika: Tusenvis på flukt fra jihadister i Mosambik

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.