Den 4. juli 2020 ble St. Paul kirken i Corbeil-Essonnes, en forstad til Paris, ødelagt av brann. Offisielt ble brannen forklart med en gasslekkasje forårsaket av husløse, men flere av menighetens hovedsaklig polske medlemmer betviler denne forklaringen. Bildet brukes av OIDOC som et eksempel på økende forfølgelse og hatkriminalitet mot kristne i Europa. Foto: Facebook Parish St. Paul

En ny rapport viser en kraftig økning i hatkriminalitet og trusler mot kristne i Europa. Ytrings- og trosfriheten begrenses, og sekulær intoleranse og islamistisk undertrykkelse er verst, skriver Observatoriet for intoleranse mot kristne i Europa (OIDAC).

Rapporten ‘Under pressure: Human Rights of Christians in Europe, 2019-200‘ er på 75 sider og tar spesielt for seg forholdene i Spania, Tyskland, Frankrike, Storbritannia og Sverige.

Daily Mail omtaler rapporten i en lengre sak, der en 150 prosents økning i hatkriminalitet mot kristne i Tyskland får størst oppmerksomhet:

Anti-Christian hate crimes in Germany increased by nearly 150% in 2020

  • Government data shows anti-Christian attacks rose from 57 to 141 in 2020
  • It included seven physical assaults, three thefts and a grave desecration
  • Overall hate crime in Germany rose by 19 per cent last year

Rapporten viser at det ikke bare er i Tyskland hatkriminalitet mot kristne er i sterk økning. For Europa som et hele var det en økning på 70  prosent, der Frankrike og Tyskland utpekes som landene med størst økning. Hatkriminaliteten i Frankrike og Spania omtales som verre (more severe) på grunn av ‘reaksjonær sekularisme’.

Hovedpunkter

Rapporten lister opp 13 nøkkelfunn. Her er tre (oversatt av Red.):

  • Forskningen indikerte to truende dynamikker som påvirker livene til kristne: Sekulær intoleranse og islamsk undertrykkelse. Mens sekulær intoleranse er den drivende dynamikken i de fleste av de tilfellene og områdene av livet vi observerte, forekommer islamsk undertrykkelse hovedsakelig i konsentrerte hotspot-områder, der kristne konvertitter er gruppen som for det meste påvirkes sammen med andre kristne bosatt i disse områdene.
  • Et annet funn er at alle de fem observerte landene har problemer med beskyttelse av ytringsfriheten. Storbritannia er landet med flest tilfeller av rettsforfølgelse for påstått «Hatefulle ytringer». De andre landene presenterer bare noen få offentlige saker, men ifølge intervjuobjektene, har høy grad av selvsensur.
  • Retten til å nekte å utføre handlinger på samvittighetsgrunnlag har blitt truet hovedsakelig i tre land. Fraværet av samvittighetsklausulen i Sverige påvirker allerede kristne fagfolk, og intensjoner om å endre denne klausulen i Frankrike og Spania kan føre til en fullstendig utelukkelse kristne i visse yrker.

Punktet om Sverige viser til den kristne jordmoren Ellinor Grimmark, som i 2017 gikk til retten for å få anerkjent sin rett til å nekte å utføre abort. I 2015 søkte hun til Norge for i det hele tatt å få ansettelse som sykepleier. Hun tapte rettssaken og i høst ble det klart at hun ikke får prøvet sin sak for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark visar att den svenska offentligheten har svårt att hantera avvikande åsikter. Men i ett liberalt och pluralistiskt samhälle måste ett visst mått av social tolerans ingå. (leder i Göteborgs-Posten, 29.10.21)

Les også:

EU-regler for «inkluderende» språk ekskluderer julen, kjønnene og kristne navn

Sogneprester trues i Danmark: – Forbereder du deg til å dø?

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.