Tidligere stortingsrepresentant Bengt Morten Maximilian Wenstøb (H) er universitetslektor i blant annet velferd ved Høgskolen i Østfold. I 2017 søkte han, og fikk, etterlønn fra Stortinget i 2017, til tross for at han hadde jobb å gå til.

Ifølge Dagens Næringsliv søkte han i juli det året om forlenget permisjon ut året med følgende begrunnelse:

«Da jeg i denne perioden mottar lønn fra Stortinget».

Overfor avisen forklarer han dette slik:

– Når du er lektor, så er det ganske vanskelig å gå inn midt i studieåret og være til nytte for arbeidsplassen. Derfor valgte jeg etterlønnsordningen.

Leser vi Fredriksstad Blad for 10. februar 2016, altså halvannet år før Wenstøb sendte søknaden om forlenget permisjon fra Høgskolen fordi etterlønnen fra Stortinget var bedre, finner vi følgende:

– Alt har sin tid. Etter over 10 år som politiker, først i Fredrikstad og nå på Stortinget, er det greit å gi seg. Jeg ønsker ikke å sitte på Stortinget i mer enn en fireårsperiode. Når barna blir større, vil jeg også prioritere å følge opp deres fritidsaktiviteter. Det største tillitsvervet jeg har fått, er å være pappa, sier Wenstøb til FB.

Det vites ikke om Stortinget var kjent med denne prioriteringen, som altså var offentlig i mer enn halvannet år før søknaden om etterlønn ble sendt, men stortingsdirektør Marianne Andreassen er ikke imponert:

Stortingsdirektør Marianne Andreassen reagerer og sier til DN at systemet er ment å kompensere for bortfall av inntekt. Hun sier at Stortinget ikke var kjent med at Wenstøb hadde jobb å gå til da søknaden om fratredelsesytelse ble behandlet.

– Informasjon om jobben jeg hadde, sendte jeg inn til interesseregisteret. Så det at jeg var i permisjon fra den, var alminnelig kjent, svarer Wenstøb med henvisning til Stortingets gaveregister. (NTB)

Ut mot velferds-shopping

Flere medier har funnet frem til at Bengt Morten Maximilian Wenstøb ikke var kjent som noen taletrengt politiker i den ene perioden han satt på Stortinget:

Det er Dagbladet som med hjelp fra nettjenesten Sagt i salen har kartlagt hvor ofte de 169 representantene har tatt ordet i stortingssalen i perioden 2013–2017. De to Høyre-representantene Eirik Milde fra Halden og Bengt Morten Wenstøb fra Fredrikstad er begge å finne langt, langt ned på listen – faktisk er begge inne på oversikten over de ti som har holdt aller færrest innlegg. (FB)

Om han var taus i Oslo, har den vinglade høgskolelektoren og sommelieren profilert seg desto sterkere i lokale medier. I februar 2020 kom denne bekjennelsen til Fredriksstad Blad (vel, bekjennelse og bekjennelse, det var vel mer en snedig form for markedsføring):

– I dag er det for mye tull og tøys i politikken. Ølet har jeg brygget i troen på å gjenskape den gode samtalen i bystyret og stortingssalen. (Nå vil Bengt Morten ha ærligere politikere – derfor har han laget øl)

Fra Wenstøbs profil på Høgskolens sider kan vi lese at denne så seriøse eks-politikeren underviser i Arbeids- og velferdsfag (AVF) ved Institutt for velferd, ledelse og organisasjon. Nederst på siden finner vi en lenke til hans egen blogg, som bærer tittelen Wenstøbske betraktninger. De to nyeste innleggene er begge publisert av Fredriksstad Blad, og for å lese alle hans innsiktsfulle betraktninger, må vi lenke direkte dit:

Dette innlegget har Wenstøb skrevet sammen med en kollega ved Høgskolen, førsteamanuensis ved Institutt for sykepleie, helse og bioingeniørfag, Camilla Anker-Hansen (nei, ikke hun fra Hotel Cæsar). Debattinnlegget er så fullt av floskler og signalord, George Floyd og Martin Luther King jr., for å nevne to, at det glatt kunne passert som en skolestil fra en litt for veslevoksen pike i niende klasse med ti-kronersmedlemskap i AUF.

Det andre innlegget sto på trykk i lokalavisen i januar 2020, og der har Wenstøb fått sin kollega, førsteamanuensis og fritidspolitiker for Socialdemokraterna, Ulf Carmesund, som medforfatter:

Vi skal nøye oss med ett sitat fra denne kronikken. Det burde tale for seg.

«Alle er en gang i livet avhengig av fellesskap. Derfor er det så viktig at vi ikke river dem ned fordi det tar utrolig lang tid å bygge dem opp.»

Høyre-politiker søkte om permisjon fra jobben – fordi han skulle få etterlønn fra Stortinget (Dagens Næringsliv – bak mur)

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.