Det 167. Storting konstitueres før den offisielle åpningen kommende mandag. Foto: Javad Parsa / NTB

Stortingsrepresentantene samlet seg lørdag da det 167. storting ble konstituert. Mandag foretar kong Harald den høytidelige åpningen. For de fleste andre tok sommerferien slutt i juli/august.

De aller fleste av de 169 representantene tok sete i stortingssalen lørdag ettermiddag, melder NTB- Anne Marjatta Gøystdal. Konstitueringen 1. oktober er et formelt møte for å konstatere at Stortinget er beslutningsdyktig, og selve åpningen finner så sted første hverdag i oktober. Denne gang mandag 3. oktober.

Møtet består av navneopprop av stortingsrepresentantene, vedtak om forretningsordenen og valg av Stortingets presidentskap. Det knapt 15 minutter lange møtet ble avsluttet med en erklæring fra stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).

– Norges 167. Storting erklæres herved lovlig konstituert, sa Gharahkhani.

Frafall grunnet foreldreperm og sjefskurs

Et mindre antall hadde forfall, mens ni var erstattet med vararepresentant fordi de er i permisjon. SVs Kari Elisabeth Kaski, Arbeiderpartiets Torstein Tvedt Solberg og Høyres Sandra Bruflot og Mathilde Tybring-Gjedde er alle i foreldrepermisjon utover høsten og vinteren.

Lubna Jaffery (Ap), Terje Halleland (Frp) og Erlend Larsen (H) skal bruke høsten til å gå på sjefskurs ved Forsvarets høyskole, mens de to Høyre-representantene Mahmoud Farahmand og Aleksander Stokkebø er valgobservatører i Bosnia-Hercegovina.

Ingen endringer i presidentskapet

Det var ingen endringer i presidentskapet, som består av stortingspresidenten og fem visepresidenter.

Presidentskapet fortsetter dermed med Gharahkhani som stortingspresident og visepresidentene Svein Harberg (H), Nils Bjørke (Sp), Morten Wold (Frp), Kari Henriksen (A) og Ingrid Fiskaa (SV).

Presidentskapet gjenspeiler partienes innbyrdes styrke og velges vanligvis blant Stortingets mest erfarne representanter, ofte i deres siste periode.

Melding til Kongen

Etter at konstitueringen formelt er i orden, blir det sendt beskjed om dette til Kongen, som så skal foreta den høytidelige åpningen av Stortinget. Dette finner sted mandag, som normalt første hverdag etter konstitueringen.

Under åpningen leser kongen trontalen, som inneholder regjeringens programerklæring for det kommende året. Deretter leser et av regjeringsmedlemmene beretningen om rikets tilstand. Det er tradisjon for at denne holdes på nynorsk.

I år ble Stortinget hasteinnkalt til et ekstramøte i september, grunnet strømsituasjonen. Dette skjer forholdsvis sjelden. Stortingets «sommerferie» varer normalt i ca. 4 måneder.

Mange reagerer på at de folkevalgte har så lang tid borte fra jobben på Stortinget. Denne tiden disponerer representantene i utgangspunktet fritt.

Men det er vanlig å bruke ukene til å pleie politisk kontakt med sine hjemfylker, jobbe i partiet og ellers forberede saker for den kommende stortingssesjonen når den igjen starter. Graden av » ferie» vil derfor variere fra representant til representant.

Les også: 

Blandede følelser for norske politikere: Hijaber brent foran Stortinget

To viktige bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.