Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) skulket innspurten av Stortingets høstsesjon, og reiste i stedet på ferie. Hverken han eller Arbeiderpartiets parlamentariske leder Rigmor Aasrud vil svare på spørsmål om saken.

På det siste stortingsmøtet før jul er det sedvane at stortingspresidenten ønsker alle representantene god jul. I år ble imidlertid møtet ledet av 1. visepresident Svein Harberg (H), fordi stortingspresident Gharahkhani ikke var til stede. Han hadde tatt juleferie.

Ifølge Documents kilder skal det aldri ha skjedd før at stortingspresidenten ikke har lest den faste hilsenen, som har et rituelt preg.

På grunn av feriereisen kunne Masud Gharahkhani heller ikke delta ved bisettelsen av Kåre Willoch.

Stortingspresidenten er rikets høyest rangerte person, etter medlemmer av kongehuset.

Utenlandsreisen, sammen med familien, skal ha blitt planlagt lenge før han ble stortingspresident, opplyser Gharahkhani til Dagbladet.

– Jeg skjønner at du spør

Til Document sier 1. visepresident Harberg at han «fikk inntrykk av at reisen var forberedt lenge i forveien».

– Men så ble Gharahkhani stortingspresident, nummer to i rang etter kongen, skal man ikke da sette til side visse private hensyn?

– Jeg skjønner at du spør om det, men jeg kjenner ikke bakgrunnen her, svarer Harberg.

Presidenten er taus

For å få vite mer om bakgrunnen og hvilke vurderinger Gharahkhani har gjort, sendte Document stortingspresidenten flere spørsmål på epost 22. desember. Han har ikke besvart henvendelsen, til tross for purring per SMS.

Dette er spørsmålene Gharahkhani ikke vil svare på:

– Jeg forstår det slik at du er på ferie nå, og at du befinner deg i Tyrkia. Stemmer det?

– Når reiste du, og når returnerer du til Norge?

– Hadde du søkt partiet/stortingsgruppen om fravær?

– Når søkte du eventuelt?

– Vurderte du å kansellere turen på grunn av dine plikter som stortingspresident?

– Etter at du ble utnevnt har du markert deg med uttalelser om å gjenreise tilliten til og respekten for Stortinget. Hvordan tror du det vil tolkes at stortingspresidenten skulker innspurten av en travel stortingssesjon?

– Stortinget har ingen møter i perioden 22. desember til 5. januar, en lengre juleferie enn de fleste får. Var det ikke mulig å legge ferien innenfor denne perioden?

Aasrud er taus

Når en stortingsrepresentant ønsker fri under en stortingssesjon, sendes søknad til det aktuelle partiet, vanligvis til innpiskeren i partigruppen. Document stilte 22. desember Arbeiderpartiets parlamentariske leder Rigmor Aasrud flere spørsmål:

Jeg har noen spørsmål angående reisen Masud Gharahkhani er på.

– Kan du bekrefte at han er på feriereise til Tyrkia?

– Hadde han søkt om fravær fra Stortinget?

– Hvis han søkte, når skjedde det?

– Er det greit at stortingspresidenten tar seg fri i det som er en hektisk innspurt i Stortinget?

Document har ikke mottatt svar.

Skjermdump, Stortinget.no

Stortingets nettside gir inntrykk av at Gharahkhani var til stede den siste uken før jul. En henvisning på førstesiden viser stortingspresidenten og en tekst om at arbeidet med statsbudsjettet ble ferdigstilt 21. desember. Da var imidlertid Masoud Gharahkhani forlengst reist på juleferie.

Fredag 17. desember, mandag 20. og tirsdag 21. ble Stortinget ledet av visepresidentene Svein Harberg (H), Morten Wold (Frp) og Nils T. Bjørke (Sp).

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.