Arbeiderpartiets Masud Gharahkhani ble torsdag formiddag valgt til ny stortingspresident.

Valget skjedde ved skriftlig avstemning. Dette er likevel en ren formalitet etter at Ap, som er det største partiet på Stortinget, hadde nominert ham.

– I fellesskap har vi en stor jobb å gjøre for å gjenvinne tilliten, sa Gharahkhani da han takket for tilliten og inntok presidentens plass i salen.

Kari Henriksen (Ap) ble valgt til fjerde visepresident, i stedet for Sverre Myrli, som dermed mister plassen i presidentskapet. Myrli kritiserte onsdag prosessen som førte til at han ble byttet ut.

Som president er Gharahkhani formelt landets nest høyest rangerte person, etter kongen.

Gharahkhani erstatter partifellen Eva Kristin Hansen. Hun trakk seg etter at Stortingets administrasjon slo fast at hun hadde fått pendlerbolig på feil grunnlag, og politiet åpnet etterforskning av pendlerboligsaken.

Stortingspresidenten får en viktig jobb med å rydde opp i denne saken, som kommer på toppen av andre saker der stortingsrepresentanter har misbrukt særordninger de har.

Presidentskapet består ellers av Svein Harberg (H), Morten Wold (FrP), Nils T. Bjørke (Sp) og Ingrid Fiskaa (SV).

Gharahkhani er født i Iran og kom til Norge i 1987. I 2017 ble han valgt inn på Stortinget fra Buskerud. Han har bakgrunn fra AUF og lokalpolitikken i Øvre Eiker og Drammen.

Les også:

Forstår ikke Støre hvilket land han lever i?

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.