Masud Gharahkhani (39) er innstilt av Arbeiderpartiet som ny stortingspresident, og Kari Henriksen er innstilt som visepresident.

Gharahkhani presenteres som partiets kandidat klokka 9.45 i Vandrehallen på Stortinget.

– Hvis Stortinget velger meg, så blir det en stor ære og en stor jobb, sier Gharahkhani.

– Alle vet at det er en formidabel oppgave å bygge opp igjen tilliten mellom det norske folk og Stortinget. Demokratiet vårt er avhengig av det, og jeg vil legge all min tid og krefter i den jobben, sier han videre.

Kan overta for Hansen

Gharahkhani overtar etter alle solemerker etter Eva Kristin Hansen (Ap), som varslet sin avgang etter at Adresseavisen i forrige uke avslørte at hun i perioden fra 2014 til 2017 kan ha fått pendlerbolig av Stortinget uten å ha krav på det.

Hansen meddelte tirsdag Stortinget formelt om sin avgang.

Iranskfødte Gharahkhani er stortingsrepresentant for Buskerud. Han er fra Skotselv i Øvre Eiker, og han har hatt fast plass på Stortinget siden 2017.

Gharahkhani har vært leder for Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg og har inntil nå vært andre nestleder i næringskomiteen på Stortinget.

Myrli ute

Arbeiderpartiet bekrefter også at Kari Henriksen (66) fra Vest-Agder innstilles som fjerde visepresident. Hun blir også nytt medlem i Kontrollkomiteen.

Det betyr at Sverre Myrli fra Akershus ryker ut av presidentskapet. Myrli ble valgt til Stortingets fjerde visepresident så sent som 9. oktober.

Ap opplyser at Myrli går inn i næringskomiteen. Han blir også nytt medlem av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og ny første vara til Delegasjonen til det parlamentariske partnerskap Asia-Europa (ASEP).

Mange rokeringer

Innstillingen fører også til en rekke andre rokeringer: Åsmund Aukrust blir fraksjonsleder i utenriks- og forsvarskomiteen, Nils-Ole Foshaug går inn som ny fraksjonsnestleder, og Eva Kristin Hansen går inn som nytt medlem i utenriks- og forsvarskomiteen.

Per Vidar Kjølmoen blir ny fraksjonsleder i næringskomiteen, Lubna Jaffery blir ny fraksjonsleder i Kontrollkomiteen, og Tove-Lise Madland går inn som nytt medlem av Helsekomiteen.

Les også:

Ryggraden manglet

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.