Regjeringen Solberg på Slottsplassen 2018, etter at en del nye statsråder var innsatt i den opprinnelige regjeringen. Foto: Heiko Junge / NTB

Mandag 13. september avgjøres valget. Men hvordan blir veien videre, før alt er på plass for landets nye styre? Her er en oversikt:

NTB har satt opp en lettfattelig oversikt over den prosessen som venter etter valget, når landets nye Storting og regjering skal på plass:

* Natt til 14. september: Partiene erklærer seier eller nederlag i valget.

* Dersom høyresiden taper, vil Erna Solbergs regjering fortsette fram til framleggelsen av statsbudsjettet 13. oktober.

* Partiene på venstresiden starter sonderinger om samarbeid. Det blir valgresultatet som avgjør hvilke(n) konstellasjon(er) som er mest sannsynlig – en Ap/Sp/SV-regjering, en Ap/Sp-regjering eller en ren Ap-regjering.

* De partiene som blir enige om å danne regjering sammen, vil lage en plan for forhandlingene om en regjeringsplattform, sette sammen forhandlingsdelegasjoner og finne et egnet sted for forhandlingene. Plattformen, som gjerne blir oppkalt etter stedet, danner det politiske rammeverket for den neste stortingsperioden.

* 1. oktober trer Stortinget sammen for første gang etter valget. I uka etterpå skjer konstitueringen og valg av representanter til presidentskapet.

* 11. oktober skjer den formelle åpningen av Stortinget ved kong Harald.

* 13. oktober legges regjeringens forslag til statsbudsjett fram. Dersom det blir et regjeringsskifte, vil Erna Solberg kunngjøre sin avgang. Kong Harald vil da gi en annen partileder, trolig Jonas Gahr Støre (Ap), i oppdrag å danne regjering. I mellomtiden fortsetter Erna Solbergs regjering som forretningsministerium.

* 15. oktober kan statsrådene i den nye regjeringen bli presentert på Slottsplassen.

Skulle Erna Solberg og borgerlig blokk igjen kapre et flertall, i siste fase av valgkampen, venter en tilsvarende prosess. Men da naturlig nok med andre aktører.

Nå er den her! Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂