Nicaragua har tilhørt de sosialistiske fyrtårnene i Latinamerika som NRK og norske journalister har båret på gullstol i årtier. Det begynte med Cuba, fortsatte med Bolivia, Eqvador, Venezuela. De har noe til felles: De går fra en begeistret «frigjøring», men noe skjer underveis: Lederne stoler ikke på folket og folkedemokratiene blir til diktatur.

NRK og NTB har hatt vanskelig for å slippe grepet. Det stikker dypt. Hvis det hadde vært et høyreorientert regime som hadde oppført seg slik ville det blitt stemplet og hengt ut av alle medier. Men fordi det er yndlingene blir de gitt sjanse etter sjanse. Se bare på dekningen av Bolivia der interimpresidenten ble kastet i fengsel, stikk i strid med løftene.

Den tendensiøse dekningen avslører korrumperingen også av mediene. De hyllet Allenda og fordømte Pinochet i 1973. Nå er det de selv som må erkjenne at deres yndligsstater er blitt diktaturer og det sitter langt inne.

Både i Nicaragua og Venezuela har regimene drept unge mennesker som har fått nok. Av en eller annen grunn har NTB bestemt seg for å gi Nicaragua på båten, mens Venezuela fremdeles nyter en viss favoured status.

Politiet slo til mot uavhengig avis i NicaraguaID: 17706780

Nicaraguas politi gjennomførte fredag en razzia hos La Prensa, landets eneste uavhengige dagsavis. Samme dag ble avisen tvunget til å avlyse papirutgaven.

La Prensa er den siste uavhengige avisen som distribueres til hele landet og har lenge vært en torn i øyet til president Daniel Ortega.

Avisen har gjentatte ganger omtalt presidenten som en diktator etter at sikkerhetsstyrker slo ned demonstrasjonene i landet i 2018 med voldsom kraft. Mer enn 300 mennesker ble drept.

I razziaen mot avisens lokaler ble tilgangen til internett og strøm kuttet, opplyser journalistene. De ble også nektet å bruke sine mobiltelefoner i bygningen.

I en uttalelse opplyser politiet at de etterforsker avisen for brudd på tollreglene og hvitvasking av penger. La Prensa eies av den fremtredende Chamorro-familien. Flere medlemmer i familien prøvde å stille i presidentvalget i november, men har blitt arrestert de siste månedene.

Torsdag kunngjorde den 95 år gamle avisen at den kun er tilgjengelig på nett fra fredag, etter at nicaraguanske tollmyndigheter nektet å frigi papir avisen har importert.

Regjeringsvennlige medier publiserte bilder av avisens lager og hevdet at det fantes nok papir og dermed ingen grunn til å stanse papirutgaven. La Prensa sier på sin side at det ikke hadde vært nok til én eneste utgave.

Siden 75 år gamle Ortega, som anklages for å bli stadig mer autoritær, kom til makten på nytt i 2007, har minst 20 uavhengige medieselskaper forsvunnet. Ortega styrte også Nicaragua fra 1985 til 1990.

Reagan forsøkte å velte sandinistene gjennom støtte til contras. Nå har revolusjonen gått sin gang og diskreditert seg selv. Men hvor mye klarer de å ødelegge på sin vei ned? Det er spørsmålet, ikke bare i Latinamerika, men også i Midtøsten med særlig Iran.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.