Det har lenge vært klart at Nicaragua er blitt et utilslørt diktatur. Nå er det avholdt et valg hvor motkandidatene til Ortega og frue sitter i fengsel. Mediene har derfor vendt seg mot et regime som de har hyllet i årtier. Hva har skjedd?

Har Nicaragua havnet i samme kategori som andre regimer som mediene fordømmer, type Myanmar? Ingenlunde. Selv blant diktaturer er det forskjell. Når venstresidens yndlinger faller i unåde finnes det alltid formildende omstendigheter.

For Cuba og Venezuela gjelder det USAs boikott. Hva med Nicaragua? På bunnen av en lang NTB-melding om at EU mener Nicaragua er «et autokratisk regime», finner vi følgende ubetalelige forklaring:

Ortega var også Nicaraguas leder fra 1979 til 1990. Da sto han i spissen for en rekke venstreorienterte reformer, men med årene har han beveget seg mot høyre både økonomisk og i verdispørsmål.

Der har vi forklaring! Ortega har beveget seg mot høyre. Det er utenkelig at et venstreregime får stemplet diktatur. Det er forbløffende at et nyhetsbyrå anno 2021 holder seg med et syn som trosser hundre års erfaring med sosialistiske diktaturer. Man er immune mot historien.

Kritikken gjelder også EU som nøyer seg med det mildere «autokrati».

Flere internasjonale aktører fordømmer valget i Nicaragua. Sittende president Daniel Ortega vant valget med 75 prosent av stemmene, viser foreløpige resultater.

Kritikken har haglet mot søndagens valg i Nicaragua. I en uttalelse mandag sier EU at landet nå har et «autokratisk regime.»

Landets tidligere koloniherre Spania kaller valget en farse. Utenriksminister Jose Manuel Albares sier valget verken var fritt eller rettferdig.

– Det har ikke vært noen verifisering av valget. De har ingen form for garanti overfor Spania og det internasjonale samfunnet, sa Albares til reportere i Madrid mandag.

Hvorfor Spanias tidligere rolle er relevant i denne sammenheng, forblir ukjent. Det heter at Joe Biden også «kritiserer» valget og vurderer sankjoner. Det er så milde uforpliktende formuleringer at det går tretten av dem på dusinet. Men Det hvite hus har en korrekt observasjon om at Ortega nå befinner seg i samme posisjon som Samoza-regimet som han var med å styrte. Sammenligningen halter dog i Ortegas disfavør.

Det som er det interessante er hvordan den herskende klassen i Vesten går etter Bolsonaro i Brasil og Modi i India. Disse er større trusler mot «verdensordenen» enn venstreorienterte diktaturer. Verdens største demokrati fortjener ikke navnet fordi det trosser det rådende paradgime. Brasil blir ikke nevnt i noen sammenheng uten at Bolsonaro henges ut. Samme gjelder Modi. Tidligere hadde man også Netanyahu som hatfigur, men han er ute.

Mediene gearer i stedet opp til å møte Trumps comeback. Mottagelsen kommer til å bli dirty, minst like skitten som i årene 2017-2020. De kommer til å solidarisere seg med Biden og forsvare hver millimeter.

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.