Nicaraguas president Daniel Ortega er storfavoritt ved valget søndag siden alle aktuelle motkandidater er pågrepet eller i eksil.

Tre år etter de omfattende folkelige protestene mot hans styre og den brutale reaksjonen som kostet 300 mennesker livet, er 75-åringen sikret en ny periode, med sin kone Rosario Murillo som visepresident.

Verdenssamfunnet har allerede fordømt valget som finner sted uten noen internasjonale observatører og med lite pressedekning siden de fleste utenlandske medier er nektet innreise.

Etter 14 år ved makten har sandinistlederen Ortega bare fem utfordrere, men de er alle fra høyresiden, nesten ukjente og nære samarbeidspartnere med Ortega.

Sju kandidater med reelle sjanser er blant 39 opposisjonspolitikere som sitter fengslet etter en motoffensiv fra regimet som startet i juni.

Blant dem som er arrestert eller i eksil, er også mange tidligere allierte kamerater på venstresiden fra sandinistrevolusjonen.

Frykt og apati

Frykt kombinert med apati preger mange innbyggere i landet, det fattigste i Mellom-Amerika, som har 4,3 millioner stemmeberettigede.

– Det er ingen å stemme på. Ortega har det i boks, sier en 46 år gammel kvinne i Masaya som ikke vil oppgi navnet sitt.

– Man kan ikke snakke. Man risikerer å ende i fengsel, sier hun.

Ortega ledet sandinistrevolusjonen mot diktatoren Anastasio Somoza i 1979 og styrte landet først fra 1979 til 1990, og deretter igjen fra 2007.

President på livstid

Han er gjenvalgt tre ganger. Han er blitt stadig mer autoritær, og ifølge sine motstandere mer korrupt, for hver gang, og fikk i 2014 tilsidesatt regler som forbyr gjenvalg slik at han kan bli president på livstid.

Med støtte fra tidligere så oljerike Venezuela startet han sosiale programmer for de fattige, som i stor grad fortsetter å støtte ham.

Men han passet også på å pleie forbindelser til Nicaraguas mektige forretningsfamilier ved å love stabilitet, og til den reaksjonære katolske kirken ved å innføre totalt forbud mot abort.

Chamorro favoritt

To tredeler av de spurte i ny Cid-Gallup-måling sa de ville ha stemt på en opposisjonskandidat søndag, og den største favoritten ville vært Cristiana Chamorro, datteren til Violeta Chamorro, som vant over Ortega i 1990.

Men hun er i husarrest, mens seks andre kandidater sitter bak lås og slå under forhold som deres pårørende kaller torturaktige.

Alle sju er anklaget for å ha angrepet Nicaraguas suverenitet i henhold til en lov som ble innført i en nasjonalforsamling som er fullstendig dominert av Ortegas folk. De kontrollerer også den juridiske og den utøvende grenen.

Valgmyndighetene har lagt ned forbud mot at opposisjonsalliansen Borgere for frihet deltar i valget, akkurat som i 2016, da Ortega ikke hadde motkandidat. Tre partier og flere titalls frivillige organisasjoner er forbudt.

– Diktator

EUs utenrikssjef Josep Borrell kalte denne uka Ortega diktator som gjennomfører forfalskede valg, mens USAs utenriksminister Antony Blinken sier at prosessen mangler troverdighet.

Menneskerettsgrupper er også svært kritiske. En gruppering nicaraguanske og internasjonale grupper ber FN granske grove brudd på menneskerettighetene under Ortega.

Ortega selv kaller ikke de fengslede motstanderne for politiske fanger, men kriminelle som er ute etter å styrte hans regime med USAs støtte.

Den nicaraguanske statsviteren Elvira Cuadra, som selv er i eksil, på samme måte som 100.000 landsmenn, frykter at sanksjoner fra USA og EU bare vil øke landets internasjonale isolasjon, forverre den sosiale og økonomiske situasjonen og utløse masseutvandring.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Kjøp Mesteren og Margarite av Michail Bulgakov fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.