Valgdag i Minsk, hovedstaden i Belarus. Foto: AP Photo, File

Den belarusiske opposisjonslederen Svetlana Tsikhanovskaja oppfordrer til boikott av søndagens parlamentsvalg. Utallet av valget anses gitt på forhånd.

Denne søndagen er det valg i Belarus, tidligere kjent som Hviterussland her i landet.

Men det knyttes stor skepsis til hele valget, og mange mener det knapt kan kalles valg i det hele tatt.

– Det såkalte valget til Belarus-regimet oppfyller ikke noen demokratiske standarder og ligner mer en militæroperasjon mot landets egne borgere, grunnloven og vanlig fornuft, sier Tsikhanovskaja, som lever i eksil, på X/Twitter.

Hun har tidligere vært presidentkandidat i landet, men ble nødt til å rømme landet grunnet trusler fra regimet. Hun har også vært nominert til Nobels fredspris grunnet sitt arbeid for menneskerettigheter og grunnleggende frihet i Belarus.

Alle observatører regner det som gitt at nåværende president og i realiteten diktator Aleksandr Lukasjenko  kommer til å fortsette som eneveldig leder av landet.

Han har vært president i Belarus siden 20. juli 1994, og har vunnet alt av valg siden dette, med sifre man normalt bare finner i rene diktaturstater.

NTB-DPA melder om saken.

– Jeg oppfordrer belarusere og det internasjonale samfunnet til kategorisk å avvise denne farsen, sier hun videre og viste til at mange politiske aktivister er fengslet, og at uavhengige medier er stengt.

Selv om Belarus er medlem av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeide i Europa (OSSE) er ingen valgobservatører invitert, og retten til hemmelig valg er undergravd, sier hun.

Det finnes i dag ingen reell, lovlig opposisjon i landet. Etter at en del tidligere, folkelige protester mot regimet ble brutalt slått ned, har de fleste opposisjonelle flyktet til andre land.

I så måte har Belarus mye til felles med sin store nabo Russland, der også et presidentvalg snart står for døren (i mars).

Heller ikke i Russland er det særlig håp om noe som kan minne om et demokratisk valg, det hele ses som en skueprosess for å gjeninnsette president Putin for en ny periode.

Les også: 

FN: Menneskerettighets­situasjonen i Belarus er katastrofal

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.