Bilde: Messe for den 15 år gamle studenten Alvaro Conrado, 15, som ble skutt og drept av sikkerhetsstyrkene, i Santo Domingo-katedralen i Managua lørdag 21 april. Foto: Oswaldo Rivas/Reuters/Scanpix

Først var det Venezuela, nå er det Nicaragua hvor folket går ut på gatene i protest og blir møtt med kuler. 25 mennesker er drept hittil. Det vitner om en bevisst politikk.

Fellesnevner er sosialistiske systemer som ikke klarer å lever basisvarer. i Venezuela, som har en av verdens største oljereserver, spiser folk nå hunder og katter. Det er ingen tegn til at Maduro gir seg. Han oppfører seg som en klassisk latinamerikansk caudillo, som nekter å gi seg. Det er bedre at nasjonen går under. Venezuelanerne flykter i hundretusenvis til utlandet.

Felles for de venstreorienterte diktaturene er mangel på selvkritikk. Det er alltid noen andre det er noe galt med. USA står bak. Dette vrøvlet har både Castro, Chavez og Ortega brukt, i årevis.

Ortega mener protestene er støttet av amerikanskfinansierte organisasjoner for «å spre terror og usikkerhet». (NTB)

Demonstrantene skytes ned:

Myndighetene i landet opplyste lørdag at minst ti mennesker var drept i protestene mot regjeringen, men ifølge lokale menneskerettighetsorganisasjoner er 25 drept. (NTB)

Offisielt er det skatteøkninger og pensjonskutt som får folk ut i gatene, men det handler dypest sett om et system som er bankerott, men nekter å reformere seg. På toppen sitter en klikk som har bemektiget seg staten.

Journalisten Miguel Angel Gahona ble drept av en antatt skarpskytter mens han filmet et sammenstøt mellom demonstranter og politi i byen Bluefields på Nicaraguas karibiske kyst lørdag, melder lokale medier.

– Vi har grunn til å tro at en snikskytter fyrte av skuddet. Det var ikke unge folk som gjorde det. De eneste som var bevæpnet var politiet og opprørspoliti, sier journalistens kollega Ileana Lacayo til fjernsynsstasjonen Canal 15.

Frustrasjonen har ført til omfattende demonstrasjoner. Blant dem som er drept i løpet av de siste dagene, er en 15 år gammel gutt og flere universitetsstudenter. (NTB)

Stenger TV-stasjoner. Et klassisk tegn på et trengt regime er at det stenger ned medier.

Flere journalister skal ha blitt angrepet, midlertidig pågrepet og fått utstyr beslaglagt. Torsdag ble fire uavhengige fjernsynsstasjoner tatt av luften. Tre av dem fikk senere grønt lys, men den fjerde er fortsatt stengt. (NTB)