Nytt

Daniel Ortega ankommer paraden for markering av at det er 39 år siden Somoza ble styrtet. Det er ikke sikkert Ortega får feire 40-årsjubileet. Han nevnte ikke de rundt 300 vesentlig unge som milits og politi har drept. Foto: Oswaldo Rivas/Reuters/Scanpix

Nicaraguas president Daniel Ortega gir USA, den katolske kirken og «satanister» skylden for voldsbølgen i landet de siste månedene.

Uttalelsene kommer i forbindelse med en tale under markeringen av 39-årsjubileet for revolusjonen.

– Demonstranter finansiert av det nordamerikanske imperium og bedriftssjefer i landet har konspirert om et statskupp i Sentral-Amerika, sa presidenten til tusenvis av oppmøtte støttespillere i Managua.

Orsa videre at katolske biskoper, som har forsøkt å få til dialog mellom ham selv og opposisjonen, «oppfører seg som kupplanleggere», og hevdet at flere kirker har våpenlagre og samarbeider med demonstranter.

Stående på en scene, sammen med utenriksministrene til Cuba og Venezuela og sin kone Rosario Murillo, pratet president Ortega som om hans regjeringsstyrker hadde vunnet kampen mot sine motstandere.

– Det har vært en smertefull kamp. Smertefull fordi vi har konfrontert en væpnet konspirasjon finansiert av interne krefter vi kjenner, i tillegg til eksterne krefter, sa Ortega.

– Satanistene må manes ut, konkluderte han.

De tre månedene med opptøyer i det som pleide å være Mellom-Amerikas tryggeste land har kostet rundt 280 liv, de fleste av dem unge demonstranter, ifølge menneskerettighetsgrupper.

Presidenten nevnte ikke de drepte demonstrantene i sin tale, men gikk heller gjennom listen over de over 20 drepte politimennene som han hevder ble drept av «terrorister».

 

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!